Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Víkend ve znamení festivalů: vyberte si ze čtyř akcí různých žánrů

Kultura

  9:48
Předpověď počasí vyznívá příznivě, proto víkend bude ideální pro návštěvu hudebního festivalu. Konají se hned čtyři - rockový festival Trutnov, Hip Hop Kemp v Hradci Králové, Mácháč v Doksech a také vizovické Trnkobraní.

Začíná Hip Hop Kemp ve Festivalparku v Hradci Králové. foto: ČTK

TRUTNOV
Rockový festival v Trutnově
začal už včera, do areálu Na Bojišti dorazily už stovky lidí. Hlavní hvězda rockové přehlídky však vystoupí až dnes - zahraje tu britská skupina Manic Street Preachers. Muzikanti z Walesu kdysi šokovali svět, když uspořádali koncertní premiéru skladeb z tehdy aktuálního alba v Havaně za osobní přítomnosti kubánského diktátora Fidela Castra.

Nyní jim naopak organizátoři přehlídky s undergroundovými kořeny připraví setkání s bývalými politickými vězni československého komunistického režimu. Více čtěte ZDE.

Trutnov Open Air 2009


V Trutnově dále vystoupí například francouzský zpěvák alžírského původu Rachid Taha a americká kapela The Flying Eyes. Přijede i americko-německá skupina Trunk Show, francouzsko-německá skupina Irie Révoltés, Elvis Jackson ze Slovinska a mezinárodní projekt Tower of Dudes. Návštěvníci se mohou těšit i na Asian Dub Foundation.

Samozřejmostí je účast řady českých kapel, do areálu Na Bojišti se pravidelně vrací třeba Monkey Business, Jasná páka, The Plastic People of the Universe i "pornofolkový" bard Záviš. Vystoupí i obnovená kapela Vltava.

Letošní ročník festivalu se však musí obejít bez hosta slavnějšího než některé vystupující kapely. Bývalý prezident Václav Havel se z festivalu omluvil dopisem otištěným ve festivalovém "samizdatu". Více čtěte ZDE. Festival potrvá až do neděle 22. srpna.

V dalších dnech má být slunečné počasí. Podívejte se na aktuální předpověď počasí.



HIP HOP KEMP
Několik tisícovek fanoušků hiphopové hudby dorazilo včera do areálu hradeckého letiště, kde začal hlavní program devátého ročníku festivalu Hip Hop Kemp. Festival, na němž se představí stovky interpretů, vyvrcholí sobotním vystoupením Taliba Kweliho
a DJ Hi-Teka ze skupiny Reflection Eternal. Pořadatelé očekávají, že do Hradce dorazí kolem 15.000 návštěvníků.

Hip Hop Kemp ve Festivalparku v Hradci Králové. Na snímku je zpěvák Freeway z USA.

Pro návštěvníky jsou připravené různé atrakce, v areálu se uskuteční například skateboardové mistrovství republiky na vertikální rampě, pokerový turnaj, k dispozici je také jezero s loďkami a písečná pláž ke koupání. Na festival se připravila i policie, která upozorňuje motoristy, že v době konání akce by měli na silnicích v okolí letiště dbát zvýšené opatrnosti.

MACHÁČ
V Doksech na Českolipsku v podvečer začne oblíbený taneční festival Mácháč. Hlavní hvězdou jubilejního, 10. ročníku bude dýdžej Axwell ze slavného tria Swedish House Mafia.

DJ Aswell

Dalšími zahraničními hosty festivalu budou Marco V, Sidney Samson a Max Vangeli. O program se na třech pódiích postarají i domácí dýdžejská esa LayDee Jane, Brian, John Culter a Enrico.

Loňský festival Mácháč 2009 vytvořil nový návštěvnický rekord, zúčastnilo se ho přes 10 tisíc lidí. Pořadatelé očekávají, že
letošní návštěvnost atakuje loňský rekord.

TRNKOBRANÍ
Ve Vizovicích na Zlínsku začíná multižánrový festival Trnkobraní. Organizátoři akce očekávají, že do areálu vizovické likérky do

neděle zavítá na 20 tisíc lidí. Akcí však neožijí jen podnikové prostory, velká část programu se odehraje i na řadě míst po celém městě.

Jako první v areálu likérky vystoupí písničkář Tomáš Klus. Lidé se však mohou těšit i na další hvězdy české hudební scény, do neděle je připraveno více než 30 koncertů. Centrum města ožije například jarmarkem řemesel, pstruhobraním, zájemci budou moci také koštovat pálenky.

Socha Bolka Polívky, která bude slavnostně odhalena 22. srpna na vizovickém Trnkobraní.

Neodmyslitelnou součástí jedné z největších kulturních událostí léta ve Zlínském kraji je soutěž v pojídání švestkových knedlíků. Ta se uskuteční v neděli. Ve stejný den bude odhalena dvoumetrová dřevěná socha herce Bolka Polívky.

Autoři: , ,

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...