Pátek 10. května 2024, svátek má Blažena
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

„Podprsenková“ kontrola žen ve Volze má reálný základ, říká badatel Růžička. V televizi hrozil i vojenský zásah

Dnes dospěje do finále minisérie Volha, která rozdělila publikum svým pohledem na dobu normalizace. Po tom, co se skutečně dělo v tehdejší Československé televizi, dlouhodobě pátrá badatel a člen redakční rady serveru Totalita.cz Daniel Růžička, který zároveň působí v ČT jako vedoucí podpory a služeb vývoje pořadů.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VC

No můžu se mýlit, seriál Volha má sice i reálnější místa, ale jinak myslím spíš popisuje situaci někde v Rusku apod. I pokrytectví hlavního představitele. Do televize řekne, Spartakiáda je super, buduje kolektiv a doma děckám, to je hnus, tam nikdy, a na druhé straně naivita jak přeci Kája nepodepíše Antichartu.

Bylo to jinak, jedni lidi režimu věřili a ti podlejší z nich i udávali. Někdy ale v dobré víře. Ti co zase nadávali na Sartakiádu byli dost protirežimní a ti většinou s STB nespolupracovali, jedině že by je nějak skřípli, vydírání homosexuálního "Klepla" může být i reál. Studentka a asistentka co se vzepře dokumentu o Minaříkovi by zase těžko dělala brigádu u dokumentaristů. Buď by jako protirežimní do ničeho takového nešla, nebo by prostě věřila, že Minařík dělal alespoň trochu dobrou věc, proti nebezpečí německých a amerických válečníku.

Myslím že realističtější bylo Vyprávěj, popisovali jak lidé normálně žili a s režimem až takové problémy neměli, ale je tam sestra hlavního pře

1 1
možnosti
KT

Žiljste v těch letech? Nežil. Tak nespekulujte.

0 0
možnosti
BP

Například každý zaměstnanec, když vyjížděl do zahraničí, musel tomuto oddělení odevzdat vojenskou knížku

Zdroj: https://www.lidovky.cz/orientace/kultura/volha-serial-miniserie-badatel-ruzicka-totalita-cz.A230429_195753_ln_kultura_atv?zdroj=LN_top

Toto tehdy fungovalo všude. Vojenská knížka se před cestou do ciziny musela odevzdávat buď na vojenské správě, nebo u zaměstnavatele, pokud měl oddělení zvláštních úloh.

3 0
možnosti
FK

Zvláštní oddělení byla rezidentura StB v podniku. V ČKD jsem s ním měl tu čest, když mě povolali na vojenské cvičení.

0 0
možnosti
JN

Tentokrát je televize obazena těmi správnými a ekoneoliberalismu věrnými kádry, takže se věrchuška narozdíl od komunistické minulosti nemusí obávat.

4 1
možnosti