Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Vyšly unikátní nahrávky Vladimíra Mišíka z doby, kdy jeho ETC... hráli jazzrock

Vladimír Mišík, 70. léta foto: Galén

K úterním pětasedmdesátinám Vladimíra Mišíka vydalo pražské nakladatelství Galén album Na okraji s vročením 1976-1978. Zachycuje zpěvákovu éru s kapelou ETC... krátce po jejím založení. Zvuk skupiny i její tvůrčí přístup v té době ovlivňovaly jazzrockové resp. artrockové tendence, typické právě pro sedmdesátá léta.
  14:00

Mezi fanoušky bývá tato éra často označována za „jelínkovskou“. Mladý kytarista Jiří Jelínek přišel přišel ze skupiny Expanze (kde mimochodem tvořil kytarový tandem se začínajícím Michalem Pavlíčkem) a pobyl v kapele něco málo přes rok. Jeho až kultovní pozici v historii ETC..., ale i české scény vůbec posílila kromě samotné jeho hry bezesporu také velmi předčasná smrt vlastní rukou.

V roce 1987 vyšly v prapodivném formátu dvojEP nahrávky z tohoto období pod názvem Jiří Jelínek in memoriam a dvě z nich jsou také součástí aktuálně vydaného archivního CD.

Doplňují je záznamy jak například z rozhlasového studia, tak profesionální i amatérské, ale kvalitní a zvukově samozřejmě upravené koncertní snímky. Ty nyní vycházejí vůbec poprvé. A to včetně vystoupení ETC... na legendami opředeném festivalu Koncert mladosti ve slovenském Pezinku v červenci 1977.

Mezi skladbami jsou mimo jiné zhudebněná báseň Františka Gellnera Pomalu v revolver se ztrácí víra, živá verze písně Biograf, známé z prvního Mišíkova alba nebo Jelínkova Na okraji, v koncertním podání radikálně odlišným od pozdější studiové verze známé z alba ETC...2 (a také s jiným textem). Jazzrockové instrumentální tendence dotvrzuje hned pět skladeb bez zpěvu, bluesové kořeny kapely pak coververze Baby Will You Please Help Me od Charlieho Musselwhitea.

Jediné dvě uvedené skladby vyšly v reálném čase svého vzniku: Já mám schůzku o půl páté a Lady Vamp na singlu z roku 1977.

Autor:

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...