Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Willisův hlas v hlavní roli

Kultura

  13:22
CANNES - Včerejší večer patřil v Cannes světové premiéře animované novinky studia DreamWorks Over The Hedge. Ta se pod názvem Za plotem bude už od 15. června promítat i u nás.

Bruce Willis na tiskové konferenci v Cannes s českou modelkou Petrou Němcovou foto: ČTK

Od doby, kdy v Cannes sklidil úspěch Shrek, mají filmy studia DreamWorks účast v hlavním programu prestižní světové přehlídky zajištěnou. Ostatně právě rodinná komedie Za plotem dokazuje, že studio, jemuž kraluje Jeffrey Katzenberger, je v současné době na vrcholu a Disneyho produkce za ním pokulhává na obě nohy.

O propagaci filmu se v Cannes staral hlavně Bruce Willis. Namluvil hlavní postavičku, mývala RJ závislého na chipsech a fast foodové stravě, který své kamarády žijící v přírodě zdravým vegetariánským životním stylem nakazí stejnou vášní, aby se nakonec všichni společně polepšili. Film ovšem víc než na výchovné kázání spoléhá na humor a k nezbytnému poučení dojde jaksi mimochodem. S Willisem do Cannes přicestoval i Nick Nolte, který tiskovou konferenci prospal stejně jako medvěd Vincent, kterého ve filmu mluví, zpěvačka Avril Lavigne alias vačice Heather, její filmový otec William Shatner (slavný startrekovský kapitán Kirk) a dvojice režisérů Tim Johnson a Karey Kirkpatrick.

Mýval je podobný Addisonovi
Postavičku mývala šili tvůrci na tělo přímo Willisovi, RJ používá například typický willisovský úsměv jedním koutkem úst a v některých scénách záměrně připomíná Davida Addisona, kterého hrál Willis v seriálu Měsíční svit. „Byl to nápad lidí ze studia, naroubovat Addisona na mývala, takže doufám, že se v pokračování filmu dočká také milostné romance,“ řekl Willis.

O druhém díle filmu, který má teprve premiéru, už je rozhodnuto. Nicméně hned tak to nebude, snímek Za plotem vznikal skoro pět let a Jeffrey Katzemberger uvedl, že v DreamWorks se teď pracuje na titulech, které budou mít premiéru v průběhu čtyř let. Podle něj budou bombastičtější, dokonalejší, preciznější a nápaditější než ty současné, ale rozhodně ne levnější. Za jedno z tajemství úspěchu animovaných filmů studia DreamWorks označil i to, že jejich snímky vždycky mluví výrazní a osobití herci, což se prý leckde podceňuje. U nás je film samozřejmě nadabovaný, part Bruce Willise převzal Pavel Soukup, ale v distribuci bude i jedna titulkovaná kopie.

Willis svůj výkon v komedii Za plotem označil za jeden z nejnáročnějších, které ho kdy potkaly: „Nemáte k dispozici nic než svůj hlas, ani rekvizity, ani kostým, ani spoluhráče, ani svou tvář, nic, a teď buďte vtipný. Netušil jsem, jak může být těžké lidi rozesmát.“

Paradoxní je, že herci se během práce na filmu vůbec nesetkali, každý part se natáčel odděleně a třeba Willis na své postavě pracoval osmnáct měsíců.
To výstup ve filmu Fast Food National režiséra Richarda Linklatera, který je v Cannes uváděn v hlavní soutěži, vystřihl za jeden den. Shodou okolností je to film tematicky velmi příbuzný komedii Za plotem. Řeší se v něm konzumní život Američanů, fastfood tu demonstruje nejen životní styl, ale i mentalitu: na plakátě vztahuje batole v plenách s hvězdami a pruhy ručky ke dvěma hamburgerům jako k matčiným prsům.

Do poslední šlachy
Film, po němž opravdu každého přejde chuť na bigmeka (technologii zpracování hovězího dobytka tu poznáme opravdu důkladně a do poslední šlachy), působí sice poněkud plakátově, ale zatratit ho rozhodně nelze.

Bruce Willis v Cannes nezahálel, festivaloví fotografové ho zachytili ve společnosti české modelky Petry Němcové a zpravodajové zase zveřejnili prohlášení, že čtvrtý díl Smrtonosné pasti skutečně natočí. Premiéra by měla být příští rok.

Autor:

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.