Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Wolverine bez X faktoru

Kultura

  11:22
PRAHA - Wolverine patří mezi hrdiny X-Men k nejoblíbenějším postavám, takže neudiví, že první pokus protáhnout úspěšnou sérii prequely o minulosti hrdinů patří právě jeho osudu. Jenže výsledek znovu dokazuje, že pro filmové X-Men existuje ještě někdo důležitější než Wolverine. Bryan Singer.

X-Men Origins: Wolverine foto: 20th Century FoxReprofoto

Tenhle mladý režisér natočil díl první a ještě lepší druhý a marvelovský komiks pojal jako zábavnou akci s metaforickými přesahy, v níž všichni mutanti symbolizovali menšiny. Plány lidí na jejich vyléčení/zničení pak evokovaly i něco o tom, jak se s odlišností vyrovnáváme. Potom však přišel akční rutinér Brett Ratner a třetí díl pojal tak, jak byl zvyklý. Teď přichází Gavin Hood. A opět to není Singer, který by sérii vrátil na její výjimečné místo a neničil její potenciál v troskách zničených reaktorů, domů, stodol, aut a dalších věcí, které přijdou násilnickým mutantům do cesty.

Po očekávaných stopách
Jihoafričan Hood se přitom nemusel zdát jako špatná volba. V krimidramatu Tsotsi dokázal úspěšně skloubit silný, společensky závažný příběh s hollywoodským smyslem pro diváckost a dojetí. V prvním americkém filmu, kam ho Oscar pro Tsotsiho nevyhnutelně katapultoval, v tom pokračoval, když natočil aktuální drama Odvlečen o vedlejších škodách války proti terorismu, kde zvládl režírovat hvězdy i několik dějových linií ve dvou časových rovinách. Wolverinovi ale jakákoliv aktuálnost i hloubka chybí. Příběh jde po očekávaných stopách a režie též. Všechno vypadá jako v desítkách dalších akčních filmů, v nichž vybuchují helikoptéry a kde hrdina odchází s milovanou dívkou do západu slunce. Z tohoto průměru vystupuje jen průřezová titulková sekvence, připomínající titulky Strážců.

Nudné tahy bez vynalézavosti Jako prequel musí Wolverine dodržovat určené schéma. Víme, kdo z hlavních hrdinů zemře a kdo ještě ne. Víme, že během filmu Logan -budoucí Wolverine - získá adamantiovou kostru. Víme, že na konci ztratí paměť. Zmíněné body scénáristé spojili těmi nejnudnějšími tahy, bez vynalézavosti, zato s citacemi Singerových (i jiných) filmů, které vypadají jako vykrádačky z lenosti, a s neoprávněným spoléháním na to, že předem známý výsledek neovlivní napínavost akce.

Pro popcornové fanoušky
Wolverine jako postava si sympatie získal díky svému cool odstupu, suchému humoru i charizmatu Hugha Jackmana. Ten se tu blýská i teď, podpořený jeho obdivuhodnou a často ukazovanou svalovou hmotou a také několika dobrými hláškami, bez nichž by to nebyl on. Victor/Sabretooth, jeho bratr na život a na smrt (čí život a čí smrt se tu průběžně mění), mu není špatným nahrávačem, ale moc často mizí z plátna. A rychlé střídání dalších mutantů, z nichž nikdo nemá podstatný prostor, ho nenahradí.

X-Men Origins: Wolverine neměl na blockbuster moc vysoký rozpočet, což je vidět hlavně na ne zcela přesvědčivých tricích. Akce tu je ale nadměrně. Popcornoví fanoušci, kteří neznají komiks, z něhož tu moc nezůstalo, si film užijí. Nabízí přesně to, co znají, co mají rádi a co už někde viděli a rádi se na to podívají znovu - zvlášť na plátně, kde se velkolepost tak dobře vyjímá. Když ale tahle standardní akční podívaná konečně doexplodovala do konce a Wolverine ztratil paměť, docela jsem mu záviděla.

HODNOCENÍ LN: 3/5

X-Men Origins: Wolverine
USA 2009
Scénář: David Benioff, Skip Woods
Režie: Gavin Hood
Kamera: Donald McAlpine
Hudba: Harry Gregson-Williams
Hrají: Hugh Jackman, Liev Schreiber, Danny Huston, Lynn Collinsová, Ryan Reynolds, Will i Am a další
Distribuce v ČR: Bontonfilm
Premiéra: 30. 4. 2009

Autoři:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!