Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Wonderwall překonala jako první píseň z devadesátých let hranici miliardy poslechů na Spotify

Kultura

  18:00
Kapela Oasis bratrů Gallagherových sice nefunguje již 11 let, u svých fanoušků se ale stále těší velké přízni. Důkazem je i jejich největší hit Wonderwall (1995), který právě překonal hranici jedné miliardy poslechů na největší hudební streamovací platformě Spotify. Jde o první song z devadesátých let, jemuž se to povedlo.

Kapela Oasis - Liam a Noel Gallagherovi. foto: FB OASIS

Wonderwall je také vůbec druhá písnička nahraná před rokem 2000, které se to podařilo. Tou první je klasika Bohemian Rhapsody od kapely Queen. Ta má v současné chvíli přes 1,3 miliardy poslechů. 

Oasis mají přitom stále co dohánět. Nejposlouchanější písnička na Spotify je stále Shape of You od Eda Sheerana. Ta má v současné chvíli přes 2,6 miliardy poslechů. Je ovšem nutné dodat, že písně známých interpretů natočené po vzniku Spotify (2008) mají čísla posluchatelnosti obecně mnohem vyšší. 

Skupina Oasis vznikla v Manchesteru v roce 1991. Kapela během let prodělal různé změny, co se týče obsazení, ale stálicemi byli bratři Noel a Liam Gallagherovi. Oasis vydali sedm studiových alb, na kterých se kromě Wonderwall nachází i hity jako Don´t Look Back in Anger, Champagne Supernova, Whatever nebo Live Forever

Po rozpadu Oasis v roce 2009 se oba bratři vrhli na sólové dráhy. Noel slaví úspěchy s kapelou Noel Gallagher’s High Flying Birds, se kterou před měsícem vydal studiové album Blue Moon Rising. Liam Gallagher koncertuje jen pod svým jménem. Loni se představil v Praze v rámci festivalu Metronome.

Reunion kapely Oasis je něco, co si fanoušci jistě přejí. Oba bratři mezi sebou mají stále zlou krev a v rozhovorech neustále dávají najevo, že nic podobného v plánu nemají.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!