Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Za novou desku se Support Lesbiens hrozí Hynkovi Tomanovi trestní oznámení

Kultura

  17:36
Skladatel a kytarista Hynek Toman se skupinou Support Lesbiens v těchto dnech vydává nové album K.I.D. (King Is Dead). Po nahrávce Leave a Message z roku 2013 jde o druhou desku vydanou po rozkolu populární kapely, z jejíž původní sestavy zůstal jen Toman. Hudebník však nyní čelí trestnímu oznámení v souvislosti s ochrannou známkou, které na něho podal bývalý zpěvák Support Lesbiens Kryštof Michal.

Kapela Support Lesbiens foto: Supportlesbiens.cz

Soud s Tomanem, který byl obžalován z pokusu o zpronevěru, byl při posledním jednání odročen na 29. října. Michal u soudu uvedl, že se snaží, aby Toman přestal používat značku Support Lesbiens.

„Do vynesení rozsudku nebudu soudní líčení nijak komentovat,“ uvedl v rozhovoru s ČTK Toman. Tím, kdo má právo užívat zapsanou ochrannou známku Support Lesbiens, se zabýval na začátku srpna pražský městský soud, který zamítl Michalovu žalobu proti Tomanovi. Vlastníkem ochranné známky tak nadále zůstává Toman.

Plastici stále hledají ukradené nástroje. Dělají si ‚medvědí službu‘, říká policie

Zatímco první album po rozpadu původní sestavy si Support Lesbiens vydali sami, v případě novinky podepsali smlouvu s vydavatelstvím Warner Music. „Firma nám ušetří spoustu práce navíc, energii, kterou bychom raději věnovali do muziky,“ uvedl bubeník Radek Tomášek.

Na albu se podílela hudbou celá kapela, anglické i české texty napsal zpěvák Czenda Urbánek. „Velká změna je ve zvuku, prospěšný byl zásah třetí osoby v podobě producenta Armina Effengergera,“ sdělil Toman.

Kapela rozdělila nové písně na dva disky, na jednom jsou skladby zpívané v angličtině a na druhém v češtině. „Supporti jsou známí zpěvem v angličtině, ale my máme rádi výzvy. Nechci nic recenzentům podsouvat, ale byl bych rád, kdyby album hodnotili jako dvě oddělené jednotky. Čeština je pro nás nová cesta a my ještě nevíme, zda se po ní vydáme,“ sdělil Urbánek. Z česky zpívaných písní je na albu například Skořicová s hostující Ivou Pazderkovou, kterou letos kapela podpořila Český registr dárců krvetvorných buněk IKEM.

Zakládající člen Michal odešel z úspěšné skupiny na sklonku roku 2012. Společně s ním Support Lesbiens opustili i zbývající členové kapely kromě Tomana. Nyní tak existují dvě kapely - Support Lesbiens a Portless, které vedle svého nového repertoáru hrají i staré písně Support Lesbiens. „Není důvod nehrát staré pecky. Tahle kapela akceptuje svoji minulost a proč nehrát věci, které lidi chtějí? Není za co se stydět,“ prohlásil Toman.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!