Čtvrtek 2. května 2024, svátek má Zikmund
130 let

Lidovky.cz

Rázná žena. Mám historku, co nezveřejníte, vzpomněl Štrébl na Hadrbolcovou

Kultura

  10:27aktualizováno  15:48
S filmovou a divadelní herečkou Zdenou Hadrbolcovou se ve čtvrtek odpoledne ve Velké obřadní síni v pražských Strašnicích rozloučila rodina, kolegové i veřejnost. Hold umělkyni, která žila poslední léta v ústraní, přišli vzdát herečtí souputníci Jiřina Bohdalová, Jiří Štrébl, Ljuba Krbová či třeba Dana Batulková.

Ke strašnické smuteční síni přicházeli hosté už zhruba hodinu před začátkem obřadu. Mezi dalšími bylo možno vidět herce Ondřeje Pavelku či Evu Salzmannovou, se kterými si zesnulá herečka zahrála v pražském Rubínu. Dorazila i Iva Hüttnerová, která smrt Hadrbolcové minulý týden potvrdila. Právě ona byla s herečkou poslední měsíce v kontaktu.

„Byla to velice rázná žena a já mám vzpomínku, kterou asi nezveřejníte,“ řekl před strašnickou síní další Hadrbolcové kolega z Rubínu, herec Jiří Štrébl. „V Luhačovicích na ni jednou křičely dvě ženy: ‚Soudružko, soudružko, kolik ti je let?‘ A ona odpověděla: ‚Tak madam, do toho je vám ho.no.‘ Tato historka je pro mne ztělesněním Zdeny Hadrbolcové. Byla to laskavá, chytrá, inteligentní žena,“ uvedl Štrébl, který na rozloučení s kolegyní dorazil i přes zdravotní indispozici. „To jsem musel. Nepřijít Zdeně na pohřeb bych si vyčítal,“ vzkázal z vozíku.

„Trávili jsme spolu spoustu času. Skvělá kolegyně a herečka. Byla nakloněna všem moderním žánrům a pro mne byla inspirací,“ uvedla pak Ljuba Krbová, která si se zesnulou herečkou zahrála třeba v seriálu Ulice. Vzdát poslední hold slavné kolegyni dorazila i Jiřina Bohdalová, David Prachař, Dana Batulková, Václav Knop či Ivan Vyskočil.

Černobílá fotografie, která ve strašnické smuteční síni upomínala na zesnulou Zdenou Hadrbolcovou (30. listopadu 2023).

Uvnitř síně hned vedle hereččiny květinami obklopené rakve připomínala zesnulou umělkyni velká černobílá fotografie. Právě u ní smuteční hosté pokládali věnce a květiny a vzdávali hold. Samotný obřad začal chvilku po třetí odpolední a konal se bez účasti médií.

Zdena Hadrbolcová, která se proslavila zejména jako představitelka starostlivých maminek, zemřela 20. listopadu ve věku 86 let. Loni v prosinci utrpěla podle médií mozkovou příhodu a musela být převezena do nemocnice. V poslední době byla v léčebně pro dlouhodobě nemocné. Její kolegové nevěděli, jak na tom herečka v posledních momentech byla.

Zdena Hadrbolcová vystudovala Divadelní akademii múzických umění. Nejprve studovala režii, následně přešla na herectví. Po absolvování školy nastoupila do tehdejšího Divadla S. K. Neumanna (nynějšího Divadla pod Palmovkou). Na jevišti ztvárnila mnoho postav, mimo jiné Soňu v Čechovově Strýčku Váňovi nebo Růženku ve Šrámkově lyrickém dramatu Měsíc nad řekou.

Na počátku 90. let zamířila Hadrbolcová do Činoherního klubu, odkud zanedlouho přešla do angažmá v Městských divadlech pražských. Od roku 1997 byla členkou hereckého souboru Divadla Na zábradlí. Diváci ji tam mohli spatřit například v Pitínského Matce nebo jako statkářku Petrinovou v dramatu Platonov je darebák!

Diváci Hadrbolcovou znali také z filmů a televize. Zahrála si například v Kachyňově snímku Už zase skáču přes kaluže nebo ztvárnila ráznou vedoucí samoobsluhy v Menzelových Slavnostech sněženek.