Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Zdeněk Liška skládal i pro perského šáha

Kultura

  13:30
PRAHA - Vynikajícího skladatele filmové hudby Zdeňka Lišku připomene v neděli koncert v pražském Obecním domě. Zazní na něm hudba, kterou Liška kdysi vytvořil pro íránského monarchu.

Šáh Réza Pahlaví foto: pahlavi.org

Na koncertu k výročí skladatele Zdeňka Lišky, jehož nedožité 90. narozeniny připadají na dnešek, provede Symfonický orchestr hlavního města Prahy FOK jeho hudbu napsanou na objednávku z Íránu. S FOK vedeným dirigentem dirigentem Jaromírem M. Krygelem zazpívá Alena Hellerová a Kühnův smíšený sbor, na klavír zahraje Ivo Kahánek a na trubku Marek Vajo.

Koncert nabídne Liškovy kompozice Dědictví věků, Mramorový palác-Dny slávy, Památník Šahjád, Mramorový palác-Velká civilizace, Svatí a lidé a Muzeum 6. Bahmán napsané v letech 1971 až 1977 pro šáha Rézu Pahlavího a císařovnu Farah.

Císařovna Farah

"Tuto exkluzivní zakázku získala československá organizace Art Centrum. Myšlenka se zrodila při návštěvě tehdejšího prezidenta Ludvíka Svobody v Íránu v listopadu 1969, při níž šáh prezidentovi sdělil, že byl okouzlen československým pavilonem na světové výstavě Expo ú67 v Montrealu a požádal, zda by se nemohli jeho autoři ujmout výstavy k chystaným oslavám 2500 let perské monarchie," informoval za FOK Tomáš Krejča.

Na koncertě se bude k hudbě promítat videosekvence, zachycující šáhovu korunovaci z roku 1967 a oslavy 2500 let perské říše, konané v říjnu 1971.

Major Zeman i Obchod na korze

Liška, který zemřel 13. července 1983, se věnoval především filmové hudbě. Absolvent pražské konzervatoře v oboru skladba a řízení na sebe poprvé upozornil hudebním doprovodem k filmu Vynález zkázy Karla Zemana, který byl natočen v roce 1958. Svým hudebním rukopisem výrazně přispěl k úspěchu například Vláčilových snímků Marketa Lazarová a Údolí včel či Herzova Spalovače mrtvol. Hudba Zdeňka Lišky je podle hudebních odborníků rozeznatelná pro svůj charakteristický zvuk a nečekané harmonické postupy k libým melodickým motivům. Experimentální zvukový charakter má doprovod k Polákově sci-fi Ikarie XB 1 nebo komedii Jáchyme, hoď ho do stroje!.

Mezi umělecké vrcholy Liškovy tvorby patří například hudba k filmům Obchod na korze, Ďáblova past, Ovoce stromů rajských jíme, Stíny horkého léta či Signum laudis. Jako autor se uplatnil ve více než 160 celovečerních filmech a 400 snímcích krátkometrážních a středometrážních. Věnoval se také hudbě scénické (Karlínské divadlo, Laterna Magika) a televizní (seriál Hříšní lidé města pražského, Třicet případů majora Zemana).

Autoři: ,