Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Žebříček koncertních boháčů: Rolling Stones válcují U2 i Madonnu

Kultura

  19:56
PRAHA - Portál Billboard sestavil žebříček pětadvaceti interpretů, kteří za poslední dekádu odehráli nejvíc koncertů, vydělali přitom nejvíc peněz a asistovalo u toho nejvíc fanoušků. Na špici jsou Rolling Stones, U2 a Madonna.

The Rolling Stones foto: AFP

Při sestavování žebříčků byla důležitá čtyři kritéria: celkový počet vydělaných peněz na turné, počet koncertů a celková návštěvnost. To vše v průběhu posledních deseti let. Zajímavou informací byl také počet vyprodaných vystoupení a jako bonbonek autoři uvádějí tzv. "setlist essential", něco jako evergreen - píseň, která zazní vždy (nebo téměř vždy).

Na prvním místě se očekávatelně umístili The Rolling Stones, kteří, přestože neodjeli nejvíc koncertů, vydělali nejvíc peněz, přesněji 870 milionů amerických dolarů. Ani publikum neměli nejpočetnější: vidělo je "jen" přes osm milionů lidí. Vyprodali 190 z celkových skoro 270  show. Evergreenem, který by si neodpustili, je píseň Sympathy for the Devil.

"Jen" o dvacet milionů dolarů uniklo prvenství irské instituci U2. Bono a spol. nicméně drží jiný rekord, a sice, že z téměř tří stovek vystoupení všechny vyprodali. Koncertní klasikou zůstává Where the Streets Have No Name a písničku naživo zažilo téměř deset milionů lidí.

Bronzovou medaili drží královna popu Madonna, která letos vystoupila také v Praze. Na počet koncertů (248) je na tom skoro stejně jako U2, ale fanoušků má postatně méně: za její show bylo ochotno zaplatit asi šest a půl milionu lidí. Jejím obvyklým hitem, který nikdy nevynechá, je skladba Hung Up.

Bramborové místo okupuje The Boss - americká legenda Bruce Sprinsteen, který se letos mj. přihlásil úvodní písní filmu Darrena Aronofskyho The Wrestler. Odehrál těsně nad čtyři stovky show, vyprodal jich 248 a svědkem bylo osm a půl milionu fanoušků. A "setlist essential"? The Rising.

První pětku uzavírá klasik Elton John. Ten suverénně vede se svým počkem koncertů (541), vyprodal jich čtyři sta sedmdesát. Vydělal 603 milionů dolarů a může za to téměř šest milionů příznivců. Evergreenem jeho koncertů je stařičký Rocket Man, jeden z největších hitů.

V první desítce najdeme ještě Celine Dion, Dave Matthews Band, Kennyho Chesneye, Bon Jovi a kupodivu i Billyho Joela. Ještě větší překvapení jsou The Police na 11. místě. Kompletní žebříček lze najít zde.

Autoři:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!