Středa 21. února 2024, svátek má Lenka
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Věda

Jednoduchá zvířecí kultura. Čmeláci dokázali v laboratoři vyřešit komplikovaný úkol, naučený trik pak předali ostatním


SLUNEČNICE. Čmelák sbírá nektar z květu v Severní Karolíně nedaleko města Hillsborough. | foto: Gerry BroomeAP

Premium Doporučujeme
Zatímco Češi pořádají pokrmy vidličkou a nožem, Japonci používají při jídle hůlky. Oba způsoby konzumace pokrmů plní svůj účel, ale Japonci i Češi preferují ten, který se jako děti naučili od rodičů. Sami pak naučí jist příborem či hůlkami své potomky. Takové upřednostnění určitého stylu a jeho předávání z generace na generaci tvoří podstatu lidských tradic a kultury a určuje třeba i to, jak mluvíme nebo jak se oblékáme. Příklady tradic předávaných učením z pokolení na pokolení najdeme i ve zvířecí říši.

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit se slevou až 45 %

Malý šimpanz se naučí od matky rozbíjet ořechy stylem, který je v jeho tlupě obvyklý. Někde šimpanzi pokládají ořech na tvrdou podložku a tlučou do něj klackem, jinde používají jako kladivo kámen. Obvyklý postup při rozbíjení ořechů dodržují, i když mají k dispozici „kladiva“ z obou materiálů.

Vědci vidí v takovém chování projev jednoduché zvířecí kultury. Popsali jej u širokého spektra živočichů. Osobitého stylu při řešení určitých problémů se drží nejen savci, ale i někteří ptáci.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

490
890 Kč
Předplatit
Ušetříte 400 Kč
Následně 890 Kč/rok
+ 2 měsíce zdarma na Canal+
Premier League WTA

Dvouleté

990
1 690 Kč
Předplatit
Ušetříte 700 Kč
Následně 1690 Kč/2 roky
+ 2 měsíce zdarma na Canal+
Premier League WTA

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
Autor: