Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Itálii hrozí podle expertů tsunami

Věda

  19:04
ŘÍM - Vlny tsunami mohou ohrozit italské pobřeží. Nejohroženější je oblast Messinského průlivu mezi jižní Itálií a Sicílií, kde se plánuje stavba největšího zavěšeného mostu na světě.

vlna tsunami foto: Reprofoto

Profesor geofyziky Stefana Tintiho z boloňské univerzity tvrdí, že ničivé vlny může vyvolat vulkanická aktivita nebo posun podmořských ker.

"Itálii už v minulosti zasáhlo několik takových přívalových vln, které zdecimovaly pobřeží Kalábrie na jihu země, východní část Sicílie a Messinský průliv," připomněl Tinti. Hrozba visí také nad ostrovem Sardinie.

Italská vláda nebere jeho slova na lehkou váhu. Mezivládní konference podpořila vybudování systému včasného varování, který má přesně vymezit oblast nebezpečí a odhadnout směr, kterým se tsunami bude velmi pravděpodobně šířit. Profesor Tinti se postavil do čela projektu.

Nezbytným předpokladem varovného systému je sestavení podrobné mapy dna Středozemního moře, na níž mají být vyznačeny pravděpodobné zlomy a další oblasti nestability.

Největší novodobé zemětřesení zasáhlo Itálii v roce 1908. Mělo sílu 7,5 stupně Richterovy škály a zasáhlo oblast Messinského průlivu. Desetimetrová přívalová vlna zaplavila desítky pobřežních měst a vesnic, včetně místního správního střediska Messiny. O život tehdy přišlo přes 200.000 lidí.

Právě oba břehy Messinského průlivu má spojit asi čtyři kilometry dlouhý most, který spojí italskou pevninu se Sicílií. Projektové práce jsou už v pokročilém stadiu, stavba má začít příští rok a dokončení mostu se předpokládá v roce 2012.

Autor:

Už nikdy nevyhazujte zeleninu z lednice: Přečtěte si, jak prodloužit trvanlivost.
Už nikdy nevyhazujte zeleninu z lednice: Přečtěte si, jak prodloužit trvanlivost.

Potravinové dózy jsou nepostradatelnou součástí každé domácnosti. Jak ale zajistit, aby v nich potraviny zůstaly dlouho čerstvé? Na to jsme se...