Diskuze
Myši krmené geneticky upravenou kukuřicí uhynuly dříve
Děkujeme za pochopení.
J. Svoboda
Opět podvod?
Opět pokus o "vědecký" důkaz o škodlivosti genetického inženýrství. Kdo má zájem a peníze na takové experimenty? Likvidace genetického inženýrství by zajistila stálé zisky výrobcům chemikálií pro hubení škůdců. To jsou mocné koncerny, které se pro zisky neštítí čehokoliv. Nakoupit několik "vědců" a zaplatit si studii dokazující cokoliv, je pro tyto výrobce jedů běžná praxe. Stejně snadné je koupit si vlivné politika, kteří pak nepřímo plní přání koncernů ( zákaz v EU). Je zřejmé, že tato "studie" je podobný podvrh, jako zfalšované výsledky studie o globálním oteplování, nebezpečí jaderné energetiky aj.
Geneticky upraveným obilím se živí miliony lidí bez jakýchkoliv potíží. Bez tohoto obilí by v Indii, Číně a v Africe zdražily potraviny tak, že by tam byly hladomory.
M. Mařák
Kniha a film o tématu
Za dva dny ve Francii vyjde kniha autora studie "Tous cobaye!", ve stejný den se v kinech objeví stejnojmenný film, jenž dokumentuje průběh experimentu.
Zajímá mne to a budu se tomu nadále věnovat na webu punk.cz. Články budu průběžně aktualizovat a zároveň budu přidávat ohlasy z českého netu.
M. Mařák
Studie vyšla 19.9.2012
v revue "Food and Chemical Toxicology".
D. Kretov
........
http://jaroslavpetr.bigbloger.lidovky.cz/c/288259/Zabije-nas-GMO-a-uzdravi-nas-modlitba.html
M. Mařák
Koho to zajímá podrobněji
může se podívat na článek, který jsem před pár dny volně přeložil, upravil a hodil na web. Jsou v něm i odkazy na originální zdroje.
M. Mařák
Re: Koho to zajímá podrobněji
Myslím si, že se jedná o pořádnou bombu a řekl bych, že se o tom brzy rozproudí nejen odborná diskuse.
P. Hajič
Vědec si myslí, že něco ví
Ale studii nezná. Tak v tom případě ať raději nic neříká a kouká se s tím seznámit. Jinak Monsanto je známá svými nevybíravými praktikami. Pokud používají pořád stejnou metodu, modifikace, aby plodina byla odolná proti herbicidu a pak tam vylejou tuny Roundupu případně ještě použijí nějaké pesticidy proti broukům, tak se není čemu divit. Každý 2-3 člověk je během života ohrožený rakovinným bujením. Statistiky jsou dost otřesné.
M. Bezouška
Re: Vědec si myslí, že něco ví
pane kolego, hluboce se mýlíte. Rakovinou je, potenciálně, ohrožen úplně každý. Monsanto s tím ovšem nemá nic společného, dokonce ani kouření ne. Potíže je totiž ve faktu, že rakovin je jednak hodně druhů, jednak v tom, že o jejich skutečných příčinách, čistě biologických, se zatím ví jen velice málo. Ke všemu zlému se ani nedá zpětně nijak zjistit, zda by kuřák , který onemocněl například rakovinou plic neonemocněl stejnou chorobou i kdyby nikdy v životě nevykouřil jedinou cigaretu. Ona se totiž právě tato choroba vyskytuje i u nekuřáků a dokonce i v civilizacích, které tabák vůbec neznají. Stejné je to i s jinými typy zhoubných bujení.
M. Bezouška
už jistý pan Pasteur
upozorňoval kdysi své vědecké kolegy, že nestačí jen pokus vymyslet a sestrojit, ale že je nutno jej také umět správně udělat. Což bylo jednou provždy dokázáno známým sporem o přenos bakterií (ano, jsou ony proslulé křivule s prohnutým krkem, zčásti naplněné hovězím bujónem, ty Pasteurovy uchovávají v Pasteurově ústavu dodnes nedotčené). Pokus francouzské "vědce" je poznamenán právě oním neumětelstvím. Kromě toho ovšem také děláním předčasných závěrů z neověřených a dost pravděpodobně i nespolehlivých dat.
M. Knob
bláboly, bláboly, ....
Genetika je věda o dědičnosti. Jako každá exaktní věda je provázána se spoustou jiných vědeckých oborů. A právě pro svoji složitost je velmi jednoduché namluvit konzumentům povrchních informací kde jaký blábol. Kdo z těch co se rozhořčují nad používáním GM technologií tuší jak fungují mechanismy přenosu genů? Uvědomuje si vůbec někdo, že za 250 mil. let se promísily geny virů, parazitů i hostitelů do nepopsatelného mixu? Kolik prokazatelně toxických cizorodých látek uvolňujeme do prostředí i do potravinového řetězce a nikdo neprotestuje (proboha snad nechcete ohrozit ta všechna pracovní míst !!!) Lidstvu za čas budou docházel zdroje, lokálně je nedostatek potravin základním problémem mnoha regionu - což z obézní severní polokoule těžko dokáže představit. Možná je na čase aby po první genetické (r)evoluci jež se odehrála před 10 tis. lety mezi Eufratem a Tigrisem , akterá byla počátkem naší civilizace, odehrála revoluce další - třeba v laboratořích biologů. Na postupy neolitických genetiků totiž nemáme dost času.