Neděle 23. června 2024, svátek má Zdeňka
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Orientace

Kniha, která popisuje vznik Velké Prahy. Jak lidé pojmenovávali ulice a náměstí?


Velká Praha/Drobnovhledy | foto: Cattacan

Premium
Výročí, které proběhlo už zkraje loňského roku, jsme všichni okázale ignorovali. Dokonce i ti, kdo by neměli: ani vedení hlavního města nepřipravilo důstojné oslavy stého výročí jedné z nejdůležitějších událostí metropole: vzniku Velké Prahy.

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit

Současně s pádem staleté podunajské monarchie, která přestala existovat za rachotu barbarsky rozbitého Mariánského sloupu nebo zbytečného odklizení pomníku maršála Radeckého, vyvstalo nově narozené republice množství problémů, jež bylo třeba urychleně řešit. Vedle urgentních otázek ekonomických, zahraničněpolitických či bezpečnostních tu byla i otázka hlavního města mladičkého Československa.

Ne, nešlo o to, jaké město by jím mělo být: o Praze samozřejmě nebylo pochyb. Daleko víc šlo o to, jak metropoli zmodernizovat v moderní době, která bude nadále plnit historickou symboliku v kontinuitě české státnosti, bude dostatečně reprezentativní a zároveň praktická a efektivní v řešení potíží svých obyvatel v oblastech bydlení nebo průmyslu.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
Autor:

Nejlepší tip na letní grilovačku: Bez něj se neobejdete
Nejlepší tip na letní grilovačku: Bez něj se neobejdete

Ajvar skvěle dochutí všechny grilované pokrmy. V redakci jsme vyzkoušely jemný i pálivý Ajvar, který se hodí k masu i zelenině. Jaké recepty se...