Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Low carb stravování – nechte cukr stranou!

  7:00
Kdo někdy nechtěl shodit pár kilogramů? Ze všech stran na nás útočí návody, jak zhubnout. Některé vůbec nefungují, jiné jen dočasně. Existuje vůbec nějaká úprava jídelníčku, která zafunguje? Ano!

Low carb stravování – nechte cukr stranou! foto: ČTK

Nechte cukr stranou, zkuste low carb stravu!

Co se pod tím pojmem vůbec ukrývá? Low carb je způsob stravování, při kterém výrazně snížíte příjem sacharidů, na druhou stranu navýšíte příjem tuků. Smetana, tučné maso, tučný sýr – to vše je povoleno. Nejedno srdce milovníka bůčku tak zajásá.

Možná jste se setkali také s pojmem nízkosacharidová strava. I tak se low carb stravě říká. Jejím účelem není jen snížit tělesnou hmotnost a obsah tuku v těle, ale také pomoci v boji s mnoha zdravotními obtížemi.

Když se ji rozhodnete vyzkoušet, počítejte s těžkým začátkem. Výsledek vás ale překvapí a snaha bude po zásluze odměněna.

  • Srovnejte si v hlavě, že tuky jsou povolené.
  • Zapomeňte na jídlo 5x denně. Jakmile si tělo na nový způsob stravování zvykne, budete jíst méně často.

Jak to v reálu funguje?

Naše strava je tvořena třemi skupinami živin. Každá z nich má na organismus jiný vliv, i naše tělo ji jinak zpracovává.

  • Sacharidy
  • Tuky
  • Bílkoviny
Low carb stravování – nechte cukr stranou!

1. Sacharidy

Právě ty nechává low carb strava trochu mimo. Jejich počet redukuje ve prospěch tuků. To znamená omezit ve stravě mouku, obiloviny, těstoviny, brambory, rýži, cukr, sladkosti, med apod.

Sacharidy ale najdeme i v zelenině, která tvoří základ zdravého jídelníčku a měla by zabrat polovinu talíře. Jakou zeleninu si můžete s klidem dopřát? Lilek, salát, okurka, zelené fazolky, dýni, olivy, špenát a zelí.

Podle míry redukce sacharidů v jídle dělíme low carb stravování do tří skupin:

  • Ketogenní dieta s maximálním příjmem sacharidů 50 g/den
  • Nízkosacharidovka – 50-80 g/den
  • Sugarfree s 80-100 g sacharidů za den.

2. Tuky

Na nízkotučný jogurt můžete zapomenout. Ačkoli právě tuky bývají označovány za viníky mnoha zdravotních obtíží, pravda je maličko jiná. Některé tuky mají na naše zdraví pozitivní vliv.

Na margarín sice zapomeňte, ale ghee, olivový olej, kokosový olej, tučné ryby a částečně i ořechy, tučné maso a mléčné výrobky do našeho jídelníčku prostě patří.

3. Bílkoviny

Jejich poměr ve stravě se nijak nemění. Jejich hlavním zdrojem je maso, ryby, vejce a mléčné výrobky.

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...