Sobota 26. září 2020svátek má Andrea 9 °C déšť Předplatné LN
Lidovky.cz > PR > PR sdělení komerční

Příprava jídla v pomalém hrnci je moderní a chutnou metodou vaření

Příprava jídla v pomalém hrnci je moderní a chutnou metodou vaření | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Příprava jídla v pomalém hrnci je moderní a chutnou metodou vaření | foto: ČTK

V tomto zařízení připravujeme dušená jídla, která obvykle vyžadují dlouhou dobu vaření. Přestože pomalý hrnec připraví tyto pokrmy až za 8 až 10 hodin, nemusíte na nic šahat.

Vaření v pomalém hrnci nevyžaduje míchání a dušené maso či zelenina se nepřipálí. Po dokončení práce se pomalý hrnec automaticky vypne a keramická mísa se udrží dostatečně teplá po dlouhou dobu, takže když se dostanete domů, můžete si užít hotové, teplé a velmi chutné jídlo z vašeho pomalého hrnce.

Pomalé hrnce mají také funkci odloženého startu. To znamená, že před opuštěním domu můžete nastavit zařízení na dobu, kdy má začít vařit. Po dokončení vaření se pomalý hrnec automaticky přepne na funkci udržování teploty.

Jak nejlépe vybrat pomalý hrnec?

Materiály pomalého hrnce

Materiály pomalého hrnce musí být vysoké kvality. Vnitřek pomalého hrnce by měl být vyroben z keramiky, která má nepřilnavé vlastnosti.

Skleněná poklice vám umožní sledovat vařená jídla, aniž byste ji museli sundávat. Strany hrnce by měly být vyrobeny z nerezové oceli. Díky tomu bude hrnec odolný proti poškození. Kromě toho by držadla měla být vyrobena z tepelně odolných materiálů, které se nezahřívají a neroztavují pod vlivem vysoké teploty.

Kapacita hrnce

Na trhu je mnoho pomalých hrnců s různou kapacitou. Kapacita hrnce závisí hlavně na vašich individuálních potřebách.

Ovládání pomalého hrnce

Ovládání je důležitým parametrem při výběru pomalého hrnce. Pokud se vám nelíbí pokročilá elektronika, je lepší zvolit pomalý hrnec s jednoduchým ovládáním.

Nejdůležitější jsou funkce, které model nabízí. Stojí za to vybrat ty, které budou šité na míru našim potřebám a které budeme používat. Nevyplatí se kupovat hrnce s funkcemi, které nikdy nevyužijete a ovládání přístroje díky tomu bude složitější.

Pomalý hrnec a doplňkové funkce

Před zakoupením pomalého hrnce stojí za to zkontrolovat, jaké další funkce nám nabízí. Stojí za to mít displej na pomalém hrnci, což nejen usnadní používání zařízení, ale také vás informuje o dokončené práci.

Je také vhodné zvolit model, který nabízí funkci odloženého startu. Další výhodou funkce udržování tepla. Díky tomu budete mít jistotu, že po návratu nebudete muset znovu ohřívat jídlo, protože pomalý hrnec bude udržovat výsledný pokrm v teple.

Pomalý hrnec: Kulatý nebo hranatý hrnec?
Na trhu jsou kulaté a hranaté pomalé hrnce. Který z nich bude lepší? Před výběrem byste měli popřemýšlet o tom, jaká jídla budete nejčastěji připravovat pomocí pomalého hrnce. Pokud plánujete vařit celé kuře nebo velké porce masa, bude pro to ideální hranatý pomalý hrnec. Pokud však u vás bude převažovat vaření polévek nebo dušeného masa, bude pohodlnější pro vaření kulatý pomalý hrnec. Navíc bude takový hrnec snazší na skladování.

Výhody pomalých hrnců

Pomalé hrnce mají mnoho výhod. Nabízejí nám nízkou spotřebu energie a jídla z ní připravená jsou aromatičtější a plná nutričních hodnot a vitamínů. Další výhodou, na kterou obvykle nemyslíme při výběru, je minimální uvolňování tepla do okolí během vaření.

Nadměrná teplota v místnosti nás může obtěžovat zejména v létě, kdy je kvůli venkovní teplotě obtížné větrání. Pro mnoho lidí může být zapnutí trouby během této doby skutečným mučením. A to je také hlavní výhoda pomalého hrnce – díky speciální konstrukci zařízení nezvyšuje teplotu okolí ve vašem bytu. Kromě toho pára zůstává hlavně v misce a neuniká ven.

Značka a cena pomalého hrnce
Při výběru pomalého hrnce stejně jako dalších spotřebičů stojí za to vybrat zařízení od známých výrobců. V tomto případě máte záruku spolehlivosti a jistoty, že váš pomalý hrnec bude vyroben z pevných a vysoce kvalitních materiálů.

Mezi nejčastěji prodávané značky pomalých hrnců patří tyto značky: Bionaire, Russell Hobbs, Klarstein, Tesla, Sencor.

Každý z uvedených výrobců má dobré uživatelské recenze na svoje modely pomalých hrnců, což potvrzují různé testy.

Ceny pomalých hrnců závisí hlavně na materiálech a funkcích, které nabízejí. Cenu ovlivňuje také kapacita hrnce. Dobré modely pomalých hrnců se obvykle prodávají za cenu kolem 3 000 Kč s DPH.

Podívejte se také na výběr pomalých hrnců na slovenském trhu.

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vstoupili jsme do nové fáze destrukce Západu, říká exprezident Klaus

Václav Klaus je editorem sborníku Sebedestrukce Západu. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Současný vývoj na Západě mění dlouhodobé tendence společnosti směrem k laxnosti a k podceňování ekonomické dimenze...

Voříšci Evropy. Češi mají slovanskou krev jen z jedné třetiny, říká vědec

Genetika rasové i národovecké mýty boří. „Z čistě genetického  hlediska je... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Věda vyvrací dávné mýty o původu obyvatel Česka. A rasové a národovecké mýty obecně. V magazínu Víkend to vysvětluje...

Feťáci lásky stále hledají, ale nikdy nenajdou, říká párový terapeut Vojtko

Psycholog Jan Vojtko | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Lásku si často pleteme se zamilovaností, ale vztah je práce, která nikdy nekončí. „Tolerance není ten správný klíč ke...