Středa 8. května 2024, Den vítězství
130 let

Lidovky.cz

Proč jedí Češi všechno? Ptejte se on-line Romana Vaňka

Šéf Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk.

PRÁVĚ MŮŽETE POKLÁDAT SVÉ OTÁZKY

Z čeho a jak se vyrábí šunka? Kde a jak připravují maso, které si koupíte v supermarketu? Zajímají vás odpovědi? Dočkáte se v novém pořadu šéfa Pražského kulinářského institutu Romana Vaňka Jídlo s.r.o., který startuje v půlce dubna. Jak moc bylo těžké dostat se do výroby a na co všechno se můžete těšit? Zeptejte se Romana Vaňka, na otázky odpoví čtenářům serveru Lidovky.cz v úterý v 15 hodin.

položených otázek: 48 | jak se správně ptát | Aktualizovat
  1. Otázka má být stručná a jasná, maximálně tři řádky.
  2. Není možné reagovat na otázku zakládající se na externím odkazu.
  3. Přestože konfrontační otázky vítáme, nesmí překročit hranici slušnosti.
  4. Nepište otázky VELKÝMI PÍSMENY.
  5. Podepište se.
  6. Neopakujte dotazy, které už položili jiní.

Zodpovězené otázky

OTÁZKA (15.4.2014 10:05) Mervin
Čím si vykládáte to, že lidé nadávají na nekvalitní potraviny? Kvalitní jsou, stačí se jen rozhlédnout. Je to snad ignorancí? Či touhou koupit deset kilo "párků" za deset korun?
Roman Vaněk: (15.4.2014 15:20)
Šmakulád se u nás prodává spoustu, stejně tak, jako normálních dobrých potravin, Švýcarsko a Francie ještě nejsme. Ale to, že my Češi jen tak ze sportu rádi brbláme, je stará věc. Přestaňme kupovat nejlacinější šmakulády často za hranicí lidského chápání a je to.
OTÁZKA (15.4.2014 10:04) Eliška
Dorbý den, myslíte si, že je pro restauraci dlouhodbě udržitelná nabídka poledního menu pod 90 Kč? Vídám i polední menu za 60 Kč, což mi přijde neskutečné - za tu cenu tam musí být jen ty nejlevnější suroviny.
Roman Vaněk: (15.4.2014 15:17)
Eliško, sama jste si odpověděla. Staré české přísloví říká "Bez peněz do hospody nelez". Chci-li se dobře najíst, musím za to zaplatit. Hospoda není kostelíček ani Armáda spásy. Menu za 60Kč je většinou smutný příběh mražených polotovarů a blbých polévek prášku. Ty si ostatně můžete zalít horkou vodu v kanceláři také.
OTÁZKA (15.4.2014 10:00) Petr Košíček
Z čeho a jak se vyrábí maso?
Roman Vaněk: (15.4.2014 15:14)
Petře, díky za investigativní otázku. Mrkni na wikipedii... :-)
OTÁZKA (15.4.2014 9:45) Josef
Díky za Vaši osvětu v Pekle na talíři. Chtěl bych se zaptat, kdy si myslíte, že se u nás lidé budou konečně dívat na to, co vlastně kupují na jídlo? Musím ale říct, že i doma je s tím neskutečný problém, aby se nekupovaly plniče. Nemyslím si ale, že by tomu až tak pomohla státní regulace. Ale když jsem viděl, co už prodává jeden řetězec jako párky. To už je potravina podle Ládi Hrušky. Tak nevím. Asi si to musíme vyžrat do dna, než to lidem dojde, aby se něco změnilo. Přece nejde každého vodit za ručičku.
Roman Vaněk: (15.4.2014 15:12)
Velká část lidí se už začala dívat, co kupují. K čemu regulace, zkusme to už konečně bez toho, aby nás někdo vodil za ručičku. Nečekejme, že v párkách za 40Kč/kg najdeme 200kg svíčkové. Stačí je nekoupit.
OTÁZKA (15.4.2014 9:39) VP
Dobrý den, neměly by být přísnější normy co se týče potravin pro děti? Pečivem počínaje, přes masné výrobky až po sladkosti? Pochopitelně by byla nejlepší náprava celého potravinářského průmyslu, aby děti mohli jíst totéž co rodiče... Přesnídávky pro nejmenší jsou plné cukru (ať už doslazené či se škrobem), dětská hořčice je plná éček, sladkosti jsou plné éček a pro děti nevhodných látek... Je to hazard se zdravím už od počátku... Zaměříte se i na potraviny pro děti? Díky za to, co děláte, je to potřeba!
Roman Vaněk: (15.4.2014 15:08)
Jaké přísnější normy chcete nastavit? Proč by děti nemohly jíst to, co rodiče? Zapojme selský rozum. Lidé se už dívají, co kupují.
OTÁZKA (15.4.2014 9:34) michal
Dobrý den, argument o bídné kvalitě potravin v čechách díky tlaku spotřebitelů na cenu je dle mě jen výmluva. Když srovnáme ceny potravin na západě a kupní sílu obyvatelstva vychází mi, že potraviny jsou tam pro domorodce mnohem levnější než u nás. Co si o tom myslíte. Díky
Roman Vaněk: (15.4.2014 15:06)
Ano, máte pravdu, celá řada potravin je ve světě levnější než u nás.
OTÁZKA (15.4.2014 9:32) Jakub Holič
Dobrý den, rád bych se zeptal, jak se stavíte k současné míře používání zvýrazňovačů chuti. Jde o to, že jsou glutamové soli nejspíš zdraví neškodné, ale v poslední době mám dojem, že už se bez nich většina výrobců nedokáže obejít. Sice jsem to dlouho bral jako ukazatel kvality (styl "klobása nemá maso, tak tam zvýrazníme ty dochucovadla, aby to jako maso chutnalo"), ale dokonce už vídám i výrobky z relativně kvalitnách surovin, který také očividně původní chuť asi nestačí, nebo co. Snažíte se glutamátům vyhýbat, nebo se prostě spíš soustředíte na jené parametry výrobku (nebo nějaký průnik obou)? Jinak díky za Peklo na talíři, bylo super :-)
Roman Vaněk: (15.4.2014 15:03)
Od glutamanu se začíná ustupovat, já vidím větší problém v barvivech. Ta rovnice je jednoduchá: laciný výrobek = méně kvalitní vstupní surovina+voda+zvýrazňovač chuti+barva. Svět chce být klamán. Je to šílený, ale lidi chtějí co nejdelší trvanlivost čehokoliv, proto stabilizátory a další přidatné látky. U nás koukáme na kvantitu, ne na kvalitu. Ale myslím si, že se z té kulinářské puberty začínáme probouzet.
OTÁZKA (15.4.2014 8:57) Babica
Dobry den, Nevim zda na mou otazku existuje odpoved,ale zajimalo by mne kdo je nejlepsim ceskym kucharem podle Vas. Kuchar pysnici se Michelinskou hvezdou Paulus ktery je nesmyslne spojen s diskontem Lidl, Vas medialne znamy gastrokritik Polraich nebo nekdo pro sirokou verejnost temer neznamy? Diky za odpoved a pokud ji neznate odpovezte na neco jineho :-) Vas fanda Babica
Roman Vaněk: (15.4.2014 14:57)
MIlý Babico, profesionální gastronomie je nesmírně živá věc, každý den začínáte od nuly znovu. Na blbý žebříčky nevěřím a vzhledem k tomu, že současná kulinářská elita v této zemi jsou mí přátelé, nikdo nikdy ode mě neuslyší, kdo je první a kdo druhý. Podle mě jsou kritéria pouze 3 - dobrý kuchař, špatný kuchař a čuně. Je mi jedno, kdo se s kým spojuje.
OTÁZKA (15.4.2014 9:20) Petr Suchan
Proč nikdo v Česku nesleduje výrobu piva? Vím, že chmelnice prodávají pětinu toho, co před 20 lety. To znamená, že pětina piv v Česku ještě přidává do piva chmel! Snažím se zjistit, které pivovary ještě chmel používají, ale je to těžké! Např. Vyškov, Budvar. Ostatní mají náhražky ať jim říkají jakkoliv - prý z Německa. To v Německu pijí taky pivo bez chmele? A jak je to z tmavými pivy? To se do světlého nalije potrvinářská čerň!!!!! Zase podvod. Jak to bylo s tmavými pivy, kdy se nešidilo? To nemohu zjistit! Tu čerň mi ukazovali v kýblu ve Starém Brně. Starobrno už nepiju stejně jako Plzeň, Gambrinus aj. Prosím, věnujte se pivu!Děkuji.
Roman Vaněk: (15.4.2014 14:57)
Pevně věřím, že najdete odpovědi v mém novém pořadu Jídlo s.r.o., kde jsme se pivu seriozně věnovali.
OTÁZKA (15.4.2014 9:19) Richard Hladík
Dobrý den, chtěl bych se Vás zeptat jaký máte názor na kvalitu uzenin, především šunek z produkce řetězce Globus. Děkuji
Roman Vaněk: (15.4.2014 14:55)
Měl jsem možnost projít celou výrobu uzenin a masa v Globusu. Do té doby jsme nevěděl, že každý Globus má vlastní fabriku na zpracování masa a uzenin. A vlastní pekárnu. Z kvality jejich uzenin a paštik mi upřímně spadla brada. (To nejsem placený agent Globusu. :-) Jsou dobří.) Šéf výroby masa a uzenin v Globusech je militantní srdcař.
OTÁZKA (15.4.2014 9:02) milan
Dobrý den, nemělo by se v potravinářské legislatvě víc angažovat ministerstvo zdravotnictví? Potraviny až na výjimky minimálně problémové a zdravotní stav obyvatelstva stav tomu odpovídá. Přitom na výběr moc ( většinou) nemáme. Jen pro příklad taková základní věc jako je pečivo. Tmavé pečivo - bída, většinou jen barviva a bílé pečivo jsou několikrát recyklované rohlíky, housky i chleba. Mám pocit že se na nás zkouší, co člověk dokáže snést. Děkuji za Váš názor.
Roman Vaněk: (15.4.2014 14:49)
MIlane, jak jste přišel na recyklované rohlíky? :-) Každý pekař vám řekne, že je to absolutní kravina. Nemyslím si, že Ministerstvo zahraničí by mělo řešit konzumaci pečiva v ČR, pojďme začít používat selský rozum. Co člověk dokáže snést se na nás zkouší spíš v těch nejlacinějších šmakulád ách napříč českými obchody. Ne v denním pečivu.
OTÁZKA (15.4.2014 8:53) T. Kováč
Dobrý den, Předně musím pochválit vaše kuchařky, které nám doma připravili již nejeden chuťový zážitek (chystáte další?). Naopak mne trochu mrzí, že skončilo peklo na talíři. Měl bych námět min na jedno téma, kterým se zabývat: potravina nejobyčejnější a to chleba a vlastně i pečivo. O jeho výrobě jsem se v uplynulých měsících dočetl naprosto neuvěřitelné a musím říct že i naprosto šílené věci: vratky ze ztvrdlého neprodaného chleba, chem. přísada do pečiva mající snad původ z vlasů (údajně z JV Asie), atd... . Budou nějaké informace o chlebu a pečivu v novém seriálu? Mimochodem, pro domácí chleba se ženě osvědčil lépe recept z Mimibazaru :-) Ten z Pokladů se stále nějak drobil.
Roman Vaněk: (15.4.2014 14:39)
Díky, za pochvalu. Na konci dubna vaříme novou knihu, která budeme-li zdraví, vyjde v září. Další velká kniha vyjde před Vánoci. Chlebu, mouce a pečivu se věnujeme v mém novém pořadu Jídlo s.r.o., pár lidí nakrkneme, protože vyvracíme některé mýty, pár lidí potěšíme, že to s českým chlebem a rohlíkama není zas až tak špatné.
OTÁZKA (15.4.2014 8:48) Jakub
Dobrý den, jen bych vám chtěl poděkovat za knížku Klenoty klasické evropské kuchyně, je skvělá :)
Roman Vaněk: (15.4.2014 14:36)
Jakube díky. Jen pokud vlastníte 1. vydání Klenotů, moc prosím opravte si chybu v receptu Baba na rumu, str. 246. V surovinách na rozvar nám vypadl řádek. Chybí 150g cukru krupice. Ach jo.
OTÁZKA (15.4.2014 8:45) Filip
Dobré odpoledne, zajímalo by mě, jaké nože používáte v kuchyni? Jsou to zrovna ty Kershaw, které máte jako pozadí na fotce?
Roman Vaněk: (15.4.2014 14:34)
V Prakulu používáme nože značky Dick, Kai, Fissler a Handy z Makra.
OTÁZKA (15.4.2014 8:44) Petr Joura
Dobrý den, jsou lepší kuchaři slipaři, nebo trenýrkáři ?
Roman Vaněk: (15.4.2014 14:33)
Hej Petře, a co skupina "kožený tanga"? :-)