Diskuze
PUNČOCHÁŘ: Šéfkuchař se vydal do školní jídelny, nedalo se to jíst
Děkujeme za pochopení.
P. Bryndza
dnešní děti jsou rozmazlené a neví že hlad je nejkepší kuchař
Pořád se tady píše, že doma mají nutričně to správné jídlo. Ne, jen to, na co jsou zvyklé. Sestřenice mi ukázala jídelníček chválený za vyvážené jídlo - no vidíte a toto bych zase nejedla já. Samé italské , balkánské, jakési čufty a k tomu cizrna, kukuřičné placky a podobné. Ty děti to nejedí, protože se to doma nevaří a škola je to jíst určitě nenaučí. Vyrostla jsem na šk. jídelně a žádné jídlo se mi nezdálo tak katastrofální, abych z něho do stáří měla kopřivku.
Když kradou politici tak proč ne kuchařky. Jídlo je dneska nejdražší položka domácnosti kde máte více strávníků.
Polotovary, mražené, předpřipravené, zakrývací chemie - to všechno něco stojí. Akorát je s tím trochu míň práce a výsledek je pochybný až nechutný.
Když dokáží ze surovin za cca 35Kč denně vařit soukromé restaurace hotovky (které z výsledné ceny musí zaplatit ještě mzdy, nájmy, etc.), jaktože to nezvládnou některé školní jídelny? Protože u nich strváníci nemohou svobodně hlasovat nohama! Restaurace vyvářející blafy nebude v poledne plná a její obrat půjde do kytek.
Místo ztížností na ,,blafy" ze školních jídelen se ptejte(me),proč mají děti chodit na obědy ve škole?Jsem sice starší člověk,ale školu jsme vychodili bez obědů,stačily dva krajíce chleba.Stěžuje se na obezitu dětí,tak proč je ,,ládujeme" jídlem?Když se nasnídají,za tři hodiny nasvačí,tak ty dvě hodiny ještě vydrží domů na oběd!My se těm děckám,co obědvali ve škole posmívali a dělali si z nich legraci.
Taky jsme na obědy nechodily a asi rodiče udělali dobře. Mě znechutily filé a rajskou tak že do dneska to nejím ale to bylo na vojně a to je jiná kapitola.
Na ZŠ mi krásně znechutili těstoviny a jednou jsem si z kuřat ve školní jídelně odnesl salmonelu (tenkrát s ní skončila slušná část strávníků). Ale je to opravdu škola od školy, takže určitě to není tak, že co školní jídelna, to špatné jídlo.
J. Holá
Ono to není tak jednoduché. Bavila jsem se s vedoucí školní kuchyně a ta měla díky pravidlům, které musí dodržovat nejeden šedivý vlas a mnoho bezesných nocí. Moc si toho nepamatuji, ale uvedu několik příkladů. Jídlo se nesmí opakovat časněji než za měsíc, sladké jídlo může být jednou za měsíc, zákaz používání uzenin, k bezmasému jídlu nesmí být masová polévka. Jednou týdně luštěniny (co chcete dát k čočce, fazoly či hrachu, když ne uzeninu). Omezeno bylo používání i masa i příloh. Bylo toho víc, prostě horor. Na závěr jsem musela konstatovat, že mě nenapadá žádný jídelníček, který by se do stanovených pravidel vtěsnal. Ani se nedivím, že dítě třeba po čočce se zelným salátem cestou domů navštíví nějaké rychlé občerstvení a naláduje se houskou s hamburgrem a majonézou.
V. Vávra
Souhlasím s Vámi, že pravidla jsou složitá, ale pořád je základ v domácnosti. Když si maminka myslí, že čočka se dá jíst jen s párkem za 69,-Kč/kg, tak jde říct jen jedno: vemte si kuchařku a naučte se vařit. Pak zjistíte, že lze vařit zdravě a i levně. Každý si nakoupí dvacet zázračných kuchařek, doma je strčí do kredence na dno a jde usmažit řízek. Po té tvrdí, že jí zdravě, protože mu do salátu omylem spadly tři kulčky hrášku ... .
Když se chce, tak to jde, ale to by se muselo přemýšlet a učit se a ... a to se chce málo komu.
PS : do školní jídelny jsem přestal chodit v 1. třídě a mé děti tam taky nechodí - nedivím se jim, byl jsem se tam podívat ... .
S30t81a52n73i84s16l71a79v 58T94o78m69á44š
Kuchař je řemeslo jaka každé jiné. A který řemeslník pochválí práci jiného? Obyčejně pronese: "Který fušař to dělal"? A znalci života od novin o tom napíšou článek.
J. Novotný
Problém je v tom, za jaké peníz se musí jídlo uvařit. Když mistr Punčochář prodá fleky za 100,-Kč, tak je to jiná, než když ve školní jídelně jsou za 30,-Kč. A kdyby rodiče měli doplácet více, to bylo řevu. Kvalita je úměrná ceně. A Punčochář ať raději mlčí.
K. Jež
Tak u nás děcka platí něco kolem 27 Kč a v téže jídelně důchodci do nosičů 70. Ono to jídlo pro děcka někdo dotuje. Takže za těch 30 Kč určitě nevaří. Jsou ale jistě rozdíly v jednotlivých kuchyních podle kvality personálu. Jak dokáže jídelníček sestavit ( aby to děcka vůbec jedla) a na jaké úrovni ho také zrealizovat. Je rozdíl vzít hovězí harfy, udělat vývar a z něho s čerstvou zeleninou polévku. Harfy obrat a z obraného masa udělat např. karbanátky s kaší z brambor, nebo masové koule s rajskou a celozrnnou rýží. Nebo vzít kýbl z makra s vývarem v prášku, do něho mrsknout mraženou zeleninu, na karbanátky semlet cokoliv, nebo koupit mleté cokoliv a k nim udělat kaši z prášku. A o tom to je.