Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Američtí studenti o jídle v Praze. Překvapil je tatarák i smažený sýr

Tatarák? Smažák? Nejen tyto dvě české klasiky překvapily americké studenty, kteří sdílejí své zkušenosti s Prahou a především pak s místní kuchyní na blogu Blague on Prague. Zatímco smažený sýr s hranolky je moc neoslnil, tatarák i přes počáteční údiv, že jde o syrové maso, velice chutnal.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

P. Bárta 150

17. 3. 2014 12:08
Ale, ale

Američtí studenti toho zas tak  moc nenacestovali, v USA lze dostat jak smažený sýr, tak tatarák, samozřejmě....

0 0
možnosti

17. 3. 2014 19:54
Re: Ale, ale

Musíte si uvědomit, že USA jsou větší než EU a je tam spousta regionálních kuchyní a specialit. Stejně jako neexistuje univerzální evropská kuchyně a málo Evropanů zná všechny místní speciality byť jenom své vlastní země, spousta Američanů nikdy nezavítala do některých částí USA a neochutnala místní speciality.

Smažený sýr je místní specialita třeba ve Wisconsinu a tatarák je běžný v NYC, ale jsou místa v USA, kde o těchto jídlech nikdy neslyšeli.

0 0
možnosti

16. 3. 2014 19:15
Postupně

1. Sýr s hranolky - tak to byl asi ten alternativní k mléčným výrobkům. Měli štěstí že si nekoupili karbanátek. Já jej měl i s mouchou. A to ještě není jaro. Asi byl v mrazáku od loňského léta. Do Prahy si budu vozit jídlo z domova.

2. Tatarák není české jídlo. To se zeptejte na ČT 24 až tam budou mít nějakého tatara z Krymu.

3. A cizí řeči. To je problém. Na salaši byli dva bačové. Starý a mladý. Mladý příjde ke starému a říká: Bača, dnes tu byl jeden a mluvil francouzky, španělsky, německy a anglicky. Musíme se také učit řeči. A  starý bača na to: A domluvil se s tebou. Když ne, tak k čemu mu to bylo.

0 0
možnosti

P. Bárta 150

17. 3. 2014 12:04
Re: Postupně

tatarák je z  evropské gastronomie, ve Francii ...."Tartar", což je obecně  mělněné maso, například z lososa

0 0
možnosti

16. 3. 2014 1:50
Co to je za nesmysl,

v NYC je tatarak dobre znam. Smazeny syr ne, ale mozna ze se dela i jinde, to nevim,. Ale kupovat jej u cinanu je jako jit na teriaky kure do ceske restaurace: vysledek nejisty. Dejte si smazak s bramborovou kasi a zapomente na ty pitome hranolky a budete jako v nebi.

0 0
možnosti

16. 3. 2014 1:56
Re: Co to je za nesmysl,

Tady je o původu toho "českého vynálezu" http://blog.giltclub.com/2012/11/the-confusing-history-of-steak-tartare.html

Též doporučuju najít si na youtube Mr. Bean Steak Tartare.

0 0
možnosti

15. 3. 2014 22:11
Ta děvenka, která jim řekla, že tatarák je česká specialita,

musí být dobře vymaštěná.

0 0
možnosti

16. 3. 2014 3:48
Re: Ta děvenka, která jim řekla, že tatarák je česká specialita,

Ale no tak, milostivá! Vždyť v tom článku je poměrně jasně napsáno, že to byla Američanka! Čemu jste na tom nerozuměla?

0 0
možnosti

O. Horák

15. 3. 2014 20:03
Pokud smažák, tak do české restaurace

a hlavně zkusit jiné sýry než klasický eidam.

Takový talíř různých smažených sýrů - hermelín, tvarůžek, ale i jiné sýry jako třeba ementál či goudu a každý si najde svou chuť.

A jako příloha nemusí být vždy hranolky, ale třeba úžasné nové brambory, bramborová kaše nebo nějaký salát.

0 0
možnosti

16. 3. 2014 3:55
Re: Pokud smažák, tak do české restaurace

Hermelín snad, i když ho nemusím. Ale tvarůžek je pro někoho možná pošušňání, ovšem dost pochybuji, že si v nějaké hospodě dovolí to servírovat, neboť zřejmě by je opustilo poměrně dost hostů. Při smažení totiž olomoucké smrdí asi tak, jako když patolog rozřízne mrtvolu utopence, která byla vytažena v červenci po 14 dnech pobytu v rybníku...   Jinak s ostatními sýry lze souhlasit. Osobně doporučuji mezi dva plátky sýru vložit silnější plátek dobré šunky, pak teprve balit a smažit.

0 0
možnosti

15. 3. 2014 13:45
Co vaše Guantanamo, hm ?

Hlavně nás, USáci, přestaňte poučovat ohledně lidských práv v souvislosti s Cikánama, když sami provozujete koncentrační lágr na Guantanamu a vyvoláváte války pod falešnými záminkami. A kdy nám hodláte vydat toho vašeho vrahouna, který v Brně vyvraždil celou jednu rodinu, co ?!

0 0
možnosti

15. 3. 2014 15:32
Re: Co vaše Guantanamo, hm ?

Vám kdyby zbourali bubáci barák uprostřed Prahy s pár tisíci mrtvými, tak byste jim poděkoval za kulturní obohacení, he?A kdyby se náš stát staral o své občany v cizině tak, jako Amíci, taky by se tím v mnoha případech moc nepokazilo.

0 0
možnosti