náhledy
Chřest.
Autor: Tomáš Krist, Lidové noviny
Chřest bílý
Autor: Shutterstock
Chřest.
Autor: Tomáš Krist, Lidové noviny
Bílý chřest je obecně v Evropě žádanější. Zelený je jen okrajová záležitost.
Autor: Shutterstock
Chřest (ilustrační foto)
Autor: Shutterstock
Krémová chřestová polévka s estragonem.
Autor: www.chrestfest.cz
Bílý chřest.
Autor: Shutterstock
Sklizeň chřestu začíná v polovině dubna a končí koncem června.
Autor: Lidovky.cz
Chřest se naskládá do speciálních hliníkových bedýnek, kde se zkrátí na požadovanou délku. Poté putuje do haly a na třídící linku.
Pěstování "šparglu" není jednoduché. Tři roky trvá, než ze semínka na poli vyroste sazenice. Po vysázení sazenic se chřest celé další dva roky jenom ošetřuje. Sklízí se až třetím rokem.
Autor: Lidovky.cz
Chřest začíná vylézat, když je teplo. "Přes noc musí být kolem plus pěti stupňů, přes den alespoň 15 stupňů a slunce, aby se ty hrudky prohřívaly a teplo se tam akumulovalo," říká agronom Michal Červenka.
Autor: Lidovky.cz
Dolovat chřest si v Hostíně u Vojkovic vyzkoušeli i ti nejmenší návštěvníci.
Odřezky chřestu. I zbytky se ale dají využít na výbornou polévku.
Autor: Lidovky.cz
Chřest se pěstuje v tzv. hrobech. Ty se přikrývají černobílou fólií. Nejprve černou stranou nahoru, aby se půda prohřála. Pak se obrátí na bílou stranou navrch, aby se prohřívání zastavilo.
Autor: Lidovky.cz