Středa 8. května 2024, Den vítězství
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Francouzský vánoční stůl: dobré víno a nadívaná krůta

Ústřice, bylinky a šneci. Nejen to je francouzská kuchyně. Jak Francouzi prožívají vánoční svátky? A která jídla s oblibou jí na Štědrý večer? „Vánoční tabule se rozhodně neobejde bez šneků, zvěřiny, krůty a kachních jater s brusinkami,“ říká šéfkuchař francouzské restaurace Chez Marcel Roman Dolejš.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
FK

15. 12. 2015 11:26

No, musí to být skvělé. Já musím přiznat, že jsem dobrou pečenou krůtu nikdy a nikde nejedl. Měl jsem jistě smůlu, ale tato mně přijde fantastická a jen mě to utvrzuje v přesvědčení, že francouzská kuchyně nemá chybu. Ale ta česká vánoční je taky dobrá. Takový kapr na modro, smažený kapr, candát nebo štika, typický český bramborový salát, ale také kuba s houbami, polévka rybí, oukrop, mazanec, vánočka nebo jablečný závin a nepřeberný výběr vánočního cukroví. K pití dobré pivo, nebo červené a bílé víno podle chuti z Čech a Moravy, typický svařák, grog z českého rumu taky nemá chybu, vaječný koňak, slivovice atd. Určitě jsem na mnoho zapomněl. A to jsou jen jídla štědrovečerní a další sváteční dny se pak jí zase něco jiného. Francouzům závidět nemusíme.

0 0
možnosti