Diskuze
Jak se stát food kritikem? A v čem práce 'ochutnávačů' spočívá?
Děkujeme za pochopení.
J. Stejskal
No, nevím
ale: "například přednášky o symbióze vědy a vaření od šéfkuchaře Ferrana Adrii) nebo čtení odborných publikací a ověřených kuchařských knih (například sloupky recenzenta amerického magazínu Vogue Jeffreyho Steingartena" mi připadá nesmyslné.
Farano Adria je spíš laboratorní technolog a vynálezce, jak z něčeho udělat něco jiného. v jeho El Bulli se podávají podivná jídla, na které snobové stojí frontu. Pravdou je, že Adria je velmi ceněný mezi kolegy, ale ty přednášky nemají se znalostí jídla nutnou pro food kritika vůbec nic společného.
Jeffrey Steingarten je sice slavný kritik, ale ve svých sloupcích se převážně věnuje Americkým restauracím a oto je něco z úplně jiného soudku. Takže taky vlastně k ničemu. Autorka patrně přečetla knihu The Man Who Ate Everything, která vyšla i česky a teď nevím jak se tady jmenuje. A tím budí zdání světovosti.
Chce to zůstat na zemi a hlavně vědět, jak doopravdy chutná třeba česnek.
V. Mareš
Re: No, nevím
Něco číst mi nepřipadá jako nesmyslné. Nemusíme to ihned vztahovat na Českou republiku, ale člověk by měl mít určitý přehled. A určitá pravidla platí všude na světě, je jedno, jestli jsme v USA nebo v Čechách.
Líbí se mi vaše poslední poznámka, dopravdy je důležité znát základní chutě, ale to někteří kuchaři neumějí rozeznat.