Sobota 1. června 2024, svátek má Laura
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Lapálie s korkem

Má to korek samozřejmě neznamená banální konstatování faktu, že zátka je korková, ale je to pojmenování zásadní vady lahve vína.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Štěpán

3. 11. 2005 0:50
Cork or a screwcap?
Pane Zelezny jak je videt neco jste nastudoval o vine i o korku ale vse prilis bagatelizujete a podavate jako hotovou vec. Se spoustou veci proste nemuzu souhlasit. Ano obcas se ve vine vyskytne 2,4,6-trichloranisole (TCA) coz se obecne vnima jako puvodce tzv. "corked or corky" vina ale ne vzdy je puvodcem korek sam. "Musty taint" se muze vyskytnout i u vina s plastovou zádkou nebo se Stelvin uzávěrem jako vetšina NZ vín. Staci jen pouzivat phenolic wood preservatives na sudy ve kterých víno bude zrát a cholrové desinfikanty ve vinařstvích (stáčírna, atd.) a hned máte TCA i bez korku!
Plastové korky se ve svete pouzívají velmi casto a jedna zajímavost je ze vlastne ten plastový korek "vsaje" vůni vína mnohdy i více než korek jelikož je hydrofobní ale voňavé látky ve víně se rády rozpouští v olejnatém prostředí a tak se vsají do umělého korku více než do přírodního. Tomu se říká "flavour scalping". Takže vlastně umělohmotný korek ubírá na chuti vína a proto voní více než ten přírodní. Takže jestli ten váš sommelier v restauraci nečuchá k umělému o hodně se ochuzuje......to jen tak pro zajímavost a aspoň se dozvíte něco nového.....
Navíc debata Cork or a screwcap momentálně hýbe vinným světem. Tak se něco přiučte!
S pozdravem
0 0
možnosti