Úterý 14. května 2024, svátek má Bonifác
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Pokyn pro školní jídelny: žádné uzeniny a vepřové jen čtyřikrát měsíčně

Houskové knedlíky, vývar, vepřové maso, buchtičky se šodó, vepřové maso, uzené, vývar. A za týden znovu. Podle výživových poradců se ve školních jídelnách příliš často opakují některé druhy pokrmů. Žáci tak nemají šanci dostat se k pestré stravě, která je základem pro to, aby se vyhnuli nadváze. Ta trápí čím dál více z nich. V souvislosti s dětskou obezitou lékaři mluví dokonce o pandemii.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
ZL

27. 2. 2016 13:50

Za mého mládí se jedlo ve školách vše co se uvařilo. Navíc jsme hodně pobývali v přírodě a jahody z hlínou, třešně s červi, jablka nebo brambory s popelem a jiné přírodní dobroty. Nikdo nás nehlídal a byli jsme zdravý a nebyli tlustý.

0 0
možnosti
T

Tatana

1. 2. 2016 13:35

Co to je za blbost? Za mých mladých let jsme ve školních jídelnách měli "hnědou omáčku" s kolínky, knedlíky nebo bramborem a kus nějakého masa, z identifikovatelných koprovku, rajskou, vepřo-knedlo zelo nebo špenát, občas filé, knedlíky s povidly, škubánky, šišky, lívance , nudle s mákem nebo tvarohem... z 31 byl jeden spolužák tlustý.

K svačině jsme měli chleba s máslem a marmeládou, občas s gothajem nebo juniorem. Doma jsme se "dotláskli" chlebem s hořčicí a šli jsme ven, do sokola nebo na výtvarku.

Jenže v době mého mládí se prodávaly 2 druhy šunky, špekáčky, 2 druhy párků /chuťově rozpoznatelných/ asi 4 druhy /rozpoznatelných / salámů a asi 3 druhy paštik.

Tehdy lékař mohl doporučit dietu, protože věděl, co pacient dostane na talíř.

Neděle jsme trávili v divadlech, na výstavách, v muzeích..

0 0
možnosti
JH

J. Holá

31. 1. 2016 17:37

Lituji lidi, co mají na starost závodní stravování. Nedokážu si představit, co bych vařila. Hlavně, že stát dovolí do všeho spát palmový olej a fruktozu z pšenice. A to už od kojenecké výživy. Slazené nápoje vadí a přeslazené jogurty s fruktozou a škroby nevadí. O reklamou propagovaných mléčných pochoutkách pro děti ani nemluvě. Opravdu jako v Kocourkově.

0 0
možnosti
JK

29. 1. 2016 22:01

Tak děti mají ve školní jídelně denně výběr ze tří jídel. To znamená patnáct jídel týdně. Měsíc má více než čtyři týdny (jistě únor). Měsíčně to znamená alespoň šedesát jídel a z toho čtyři mají být z vepřového (necelých 7%). Děti ryby většinově odmítají, hovězí je drahé a pokud ne tak tuhé. Rychlý růst drůbeže nevzbuzuje důvěru. Skopové nemá ani tradici ani snesitelnou chuť. Takže to vypadá na genocidu králíků nebo korupci od Rabbitu. Nebo multikulturní obohacení od harekršna nebo halal(í). Jsem zvědavý jak se s tím kuchaři popasují.

0 0
možnosti
ŠA

Š. Apolen

30. 1. 2016 0:03

Skopové nemá tradici ? Co asi dělali dřív s těmi stády ovcí a koz na vesnicích ? Dávali je do kafilerie ? Skopové je samo o sobě chutné jen se musí jíst teplé a není tak tučné, jako vepřové. Mě například vůbec nechutnají husy a kachny.

0 0
možnosti
JJ

J. Jurax

25. 1. 2016 0:03

A co maso psí? V Číně je to delikatesa, prý je celkem dietní a lahodné chuti a psí útulky jsou beztak přeplněné ...

0 0
možnosti
ŠA

Š. Apolen

25. 1. 2016 0:13

Psí a koňské maso bývalo delikatesou i u nás.

0 0
možnosti
EH

23. 1. 2016 19:02

Tak 1x za týden vepřové, 1x soja, 1x nudle z mákem míchané ptákem, 1x smažák ve čtvrtek, 1x hrachová kaše bez uzeniny. Co nato Halina, Babica, Hruška, a další šefkuchaři?

Kolikrát za měsíc povolili jehněčí, kebab, a další muslimské specialisty? Bude povolena turecká káva místo Coca coly?

0 0
možnosti
ŠA

Š. Apolen

23. 1. 2016 18:08

Za mého mládí, jsme měli maso jen v neděli. Později pamatuji v jídelnách bezmasé čtvrtky. To bylo ale tím, že maso bylo jenom v Brzku.

0 0
možnosti
BB

23. 1. 2016 9:08

Tak to se už chystáme na nástup musulmanských děcek do škol? Další krok bude korán do každé třídy a pak nákup hlavní školní pomůcky, koberečky na modlení

0 0
možnosti
ŠA

Š. Apolen

25. 1. 2016 0:12

Hlupáka hned napadne, že je to kvůli muslimům. Zaprvé. Příliš červeného masa, je příčinou rozšíření rakoviny ve světě. Zadruhé. Vepřové má velké množství skrytého tuku, který zvyšuje množství LDL cholesterolu. LDL cholesterol je příčinou nárůstu tukových embolií, které jsou příčinou infarktu myokardu, neboli ischemické choroby srdeční a mozkových příhod.

0 0
možnosti
PS

21. 1. 2016 3:14

Jednak se ditka nesmi prezirat, a to hlavne doma, ve skole urcite ne. A za druhe, pryc od sedeni u pocitacu a TV. Za ''cvaliky'' mohou hlavne rodice, maminky.Deti za misou knedliku neni skoro ani videt. Jenze, kde si dnes mohou hrat? Pred 60 lety na ulici, ale to ted uz nejde, vsude jsou auta.

0 0
možnosti
ŠA

Š. Apolen

23. 1. 2016 18:04

Já jsem, ještě mi nebylo 10 let, snědl 7 knedlíků. Jenže jsem je venku zase vyběhal. Dnes by 7 knedlíků byla moje smrt.

0 0
možnosti
JH

20. 1. 2016 22:09

S tím vepřovým to chápu ... :-)

0 0
možnosti
ŠA

Š. Apolen

20. 1. 2016 23:57

Jenom, jestli to je ještě vepřové, po tom, co s ním zpracovatelé provádějí. Nesmí totiž ztrácet barvu, vysychat ( tím by ztrácelo váhu ), od toho ale bylo vymyšleno kalo, dlouho se nekazit. Také například Lovecký salám. Dřív se s ním skoro daly zatloukat hřebíky. Dnes je to žvanec.

0 0
možnosti