náhledy
Polníček neboli kozlíček polní. Má křehké zelené listy, je odolný a nevadí mu ani mírné mrazy. Využívá se podobně jako hlávkový salát, nevýhodou je pracné mytí, protože roste nízko u země.
Autor: Shutterstock
Dubáček. Říká se mu i česáček, protože jej lze trhat průběžně. Listy mají mírně nahořklou oříškovou chuť a hodí se do míchaných salátů.
Autor: Shutterstock
Římský salát. Má podlouhlé tužší a šťavnaté listy, tvoří základ známého Caesar salátu. Občas se využívá i k tepelné úpravě. Lze jej déle skladovat. Uklidňuje mysl a uvolňuje křeče.
Autor: Shutterstock
Ledový salát. Má pevnější hlávku, šťavnaté listy a lze jej déle skladovat. Má příznivý vliv na nervy, pomáhá při nespavosti. Podává se samotný nebo se využívá jako náplň do baget, wrapů či burgerů.
Autor: Shutterstock
Hlávkový salátje rozšířený po celém světě. Tvoří základ míchaných salátů, podává se i samotný, ochucený dresingem či zálivkou. Má lehce nahořklou chuť a nesnese dlouhé skladování.
Autor: Shutterstock
Frisée salát neboli štěrbák zahradní. Má kadeřavé světle zelené listy. Je bohatý na draslík a snižuje krevní tlak. Salátům dodává výraznou chuť, protože je nahořklý až peprný.
Autor: Shutterstock
Zdraví ze záhonu. Matěj Sklenář na rodinné farmě Ráječek, kde pěstují zhruba 15 druhů salátu a jsou největší na Moravě.
Autor: Lenka Požárová