Jako malá jsem tu obehranou písničku moc ráda neměla. Moučkový cukr rozšlehat vidličkou v hrnku s octem. Přidat sůl. Zředit vodou. Omýt a dát okapat listy hlávkového salátu a zalít je připravenou zálivkou. Povyražením byl salát k nedělnímu obědu u babičky, vyšperkovaný opečenou slaninou a plátky vajíčka uvařeného natvrdo. Až když později v rakouských horách přede mnou přistál talíř plný neznámých listů, zjistila jsem, že salát může být i chutný a dovede zahnat hlad!
Vyšperkovaný talíř
S pomocí dresinků, zálivek i dalších ingrediencí, se dá vykouzlit nespočet nadýchaných kreací. Můžeme si užít saláty nahaté, kdy listy ochutíme jen vytuněným dresinkem. Rozmáchnout se můžeme od klasické vinagrette přes jemné či pikantní smetanové dresinky až po ty ostře pálivé. Zajímavý šmrnc salátu dodá dresink z kokosového mléka s limetkou nebo tahini. Též bylinky salátu sluší a jako dresing se dají použít i pesta velmi řídké konzistence.