Diskuse k článku: Tradiční japonská polévka miso. Jemný samuraj útočí na vaše chutě

Diskuse uzavřena, nelze přidávat příspěvky

  • Příspěvků: 5
  • Poslední: 23.4.2016 3:16
  • Řadit dle: vláken
  • času vložení
P. Sulc 23.4.2016 3:16

Strcte si celou miso kamsi......, i z Japonskem. Kdyz dobrou polivku, tak bramboracku a krajic zitneho chleba k ni. A to je parada. Zivila cele generace predku, delala se ze vseho mozneho, co bylo po ruce, varily se v ni i kosti i maso.Je to ta nejbajecnejsi polevka. Ted jsou lide oblbovani recepty z Orientu ci Talianska, jenze doma to stejne nikdo neudela jako cizi kuchar. A tak to ''miso'' doma bude asi neco zcela jineho. Radeji si zajdete do japonske restaurace. Nebudte krkati.

K. M. 22.4.2016 12:31

shiitake houby, udon nudle, soba nudle, miso polévka, edamame sojové boby, miso pasta - češtin jak noha

V. Kusý 22.4.2016 17:17

Tak napište japonsko - český gastronomický slovník.Jistě by to bylo rozumnější, jak hloupá kritika.Pokud není český ekvivalent, tak, co chcete dělat?

K. M. 22.4.2016 20:04

Nechci psát česko-japonský kulinářský slovník, nešlo mi o to, že neexistují české ekvivalenty. Jde mi o to, že přívlastek neshodný má jít až jménem: houby shiitake, nudle sobu, udon a ramen, polévka miso, pasta miso, sojové boby xyz, křen wasabi, řasy nori, víno mirin, a čaj matcha (mača)... Jinak je z toho češtin jak noha.

Shiitake houby dáme spolu s nori řasou a se sobu, udon a ramen nudlemi do miso polévky, dochutíme su octem a zapíjíme mirin vínem a mača čajem - a i když vynecháme wasabi křen, může se nám z tohoto čeština udělat značně nevolno.

F. Kusák 22.4.2016 10:03

Určitě je japonská kuchyně úžasná. Je dokonalá v přípravě i v ingrediencích. Jenže má to háček. Musí ji připravovat Japonci nebo alespoň hodně obeznámení nejaponští kuchaři. Jinak je to "hatla patla", japonskou kuchyni připomínající jen názvem. Já zase zdůrazňuji tradiční a mimořádně zdravou českou kuchyni. Např. polévky jako jsou zeleninové nebo kuřecí aj. masové vývary. Taková klasická česká bramboračka s lesními houbami nemá alternativu. Kdo chce jít více do minulosti ať ochutná třeba pivní polévku, kde základem je černé pivo, všestranně dokonalý nápoj. No, zdravých a zapomenutých příkladů by se našlo jistě mnoho.