náhledy
Krásnou sytou žlutou, která na kraslicích symbolizuje světlo a slunce, na kuchyňské paletě zajistí kurkuma. Půllitr vody vařte se dvěma lžícemi mleté kurkumy, přidejte dvě lžíce octa. Množství kurkumy můžete pro výraznější odstín zvýšit. Žlutou zajistí též šafrán, bledě žlutou potom odvar z ovsa.
Autor: Michaela Šedivá
Technika s cibulovými slupkami je známá – dodávají vejcím béžovo-hnědavý tón. Pokud však sáhnete po červené cibuli, získáte vejce červená.
Autor: Michaela Šedivá
Z přírodních materiálů se dá získat i modrá. Tuto barvu často označujeme za barvu naděje, na velikonoční vejce ale nepatří. Podle krasličářek je totiž modrá považovaná za barvu smutku, na barvení se tudíž nehodila.
Autor: Michaela Šedivá
Lehkých zelenkavých odstínů dosáhnete vařením vajec v půllitru vody společně s mraženým špenátem, lipovým květem nebo kmínem. Tmavší zeleň vykouzlí povařené mladé kopřivy.
Autor: Michaela Šedivá
Velikonoce bez chemie: vosk a barvy ze spižírny
Autor: Shutterstock
„Slámu mi vozí přátelé z různých koutů republiky, liší se v odstínech. Může být bílá, zlatá, hnědá i růžová,“ říká dvaašedesátiletá Marcela Hrabovská.
Autor: Tomáš Hájek
Vejce uvařená ve slupkách cibule s obtisky rostlin
Autor: Shutterstock
Ilustrační foto
Autor: Profimedia.cz