Diskuze
Chudé i zdravé jídlo první republiky. Co zařadit znovu do jídelníčku?
Děkujeme za pochopení.
V. Kotas
Někteří ho mají občas, tak jak jej zdědili po předcích. Pro mnoho jiných, už to není v dnešní době " nóbl ".
J. Škodák
Gabriela Suchá napsala za první republiky Francouzskou kuchařku doplněnou předpisy České, slovanské a mezinárodní kuchyně a to k radosti lékařů, kterak se píše na úvod. Musím v této souvislosti však poukázat na rozdíl mezi kuchyní Českou a Moravskou. V mém rodišti, nedaleko Slavkova byla náše kuchyně pestřejší a zdravější, než ta Česká. Sice v době napoleonských válek nařídila francouzská okupace pečení chleba z bílé mouky a pravda nebylo to zrovna zdravé, ale pěstovalo se více zeleniny a vysadily se nové Vinohrady. V rámci Rakousko-uherské monarchie to byly potom vlivy z Itálie, Uher a balkánských zemí. Na Zelném trhu v Brně se prodávala rajčata, papriky, baklažány.karfiol,...Prodej zeleniny ovládli velmi schopní bulharští a jihoslovanští obchodníci, kteří se usadili a velmi ovlivnili jídelníček u nás na Moravě.
Průměrný věk neovlivňuje jen strava, ale řada dalších faktorů. Zejména dostupnost a možnosti tehdejšího zdravotnictví a sociální zabezpečení ve stáří.