Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Chudé i zdravé jídlo první republiky. Co zařadit znovu do jídelníčku?

Sté výročí vzniku republiky je příležitostí srovnávat: jedli a vůbec žili lidé tehdy zdravěji než my teď? V lecčem ano a nevadilo by, kdybychom to napodobili.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

V. Kotas

27. 12. 2018 13:57

Někteří ho mají občas, tak jak jej zdědili po předcích. Pro mnoho jiných, už to není v dnešní době " nóbl ".

0 0
možnosti

J. Škodák

27. 12. 2018 10:34

Gabriela Suchá napsala za první republiky Francouzskou kuchařku doplněnou předpisy České, slovanské a mezinárodní kuchyně a to k radosti lékařů, kterak se píše na úvod. Musím v této souvislosti však poukázat na rozdíl mezi kuchyní Českou a Moravskou. V mém rodišti, nedaleko Slavkova byla náše kuchyně pestřejší a zdravější, než ta Česká. Sice v době napoleonských válek nařídila francouzská okupace pečení chleba z bílé mouky a pravda nebylo to zrovna zdravé, ale pěstovalo se více zeleniny a vysadily se nové Vinohrady. V rámci Rakousko-uherské monarchie to byly potom vlivy z Itálie, Uher a balkánských zemí. Na Zelném trhu v Brně se prodávala rajčata, papriky, baklažány.karfiol,...Prodej zeleniny ovládli velmi schopní bulharští a jihoslovanští obchodníci, kteří se usadili a velmi ovlivnili jídelníček u nás na Moravě.

0 0
možnosti

27. 12. 2018 8:47

Zajímavé je, že při té "zdravější stravě" umírali dříve.

0 0
možnosti

27. 12. 2018 9:08

Průměrný věk neovlivňuje jen strava, ale řada dalších faktorů. Zejména dostupnost a možnosti tehdejšího zdravotnictví a sociální zabezpečení ve stáří.

0 0
možnosti