náhledy
Žloutky smícháme v hrnci s cukrem, moukou a dření z vanilkového lusku. V dalším hrnci pomalu přivedeme k varu mléko a pak jím žloutkovou směs přelijeme. Dobře rozmícháme a za stálého míchání společně znovu přivedeme k varu. Jakmile krém zhoustne, vmícháme do něj rum a necháme zchladnout. Pak do něj vmícháme dotuha ušlehanou smetanu.
Autor: KULINÁRNÍ STUDIO MAFRA
Troubu předehřejeme na 180–190 stupňů, těsto vložíme do cukrářského sáčku s širší trezírovací špičkou a na plech vyložený pečicím papírem (případně vymazaný máslem) stříkáme kolečka – věnečky o průměru asi 6 cm. Pečeme kolem 30 minut dozlatova – zprvu na vyšší teplotu, po několika minutách ji snížíme na zhruba 175 stupňů. Během pečení troubu neotevíráme, odpalované těsto by splasklo.
Autor: KULINÁRNÍ STUDIO MAFRA
Zchladlé věnečky podélně rozřízneme a pomocí cukrářského sáčku naplníme připraveným krémem (pokud mají věnečky při prokrajování tendenci praskat, potřebují ještě pár hodin odležet).
Autor: KULINÁRNÍ STUDIO MAFRA
Olej s vodou a špetkou soli přivedeme k varu, přisypeme mouku a společně stále mícháme, dokud se směs nepřestane přichytávat ke dnu. Pak sejmeme a postupně do ní zašleháme vejce (ručním šlehačem). Měli bychom získat hladké těsto bez hrudek, které se táhne.
Autor: KULINÁRNÍ STUDIO MAFRA
Olej s vodou a špetkou soli přivedeme k varu, přisypeme mouku a společně stále mícháme, dokud se směs nepřestane přichytávat ke dnu.Pak sejmeme a postupně do ní zašleháme vejce (ručním šlehačem). Měli bychom získat hladké těsto bez hrudek, které se táhne.
Autor: KULINÁRNÍ STUDIO MAFRA
S odpalovaným těstem se velmi dobře pracuje a na rozdíl od ostatních knedlíkových těst s ním ladí snad všechny druhy ovoce.
Autor: KULINÁRNÍ STUDIO MAFRA
Příprava odpalovaného těsta se vymyká všemu, nač jsme jinak při pečení zvyklí. Připravují se z něj především věnečky a větrníky, ale stejně tak do něj můžete zabalit ovoce na plněné knedlíky
Autor: KULINÁRNÍ STUDIO MAFRA
Věnečky (ilustrační foto)
Autor: Shutterstock