Sobota 11. května 2024, svátek má Svatava
130 let

Lidovky.cz

Češi vládnou v oslabení a také v hledišti!
6. minuta
důležité
Švédové hrají staticky, Koukal skvěle vyhodil, nyní hrají čeští hokejisté v útoku. Jágr je na ledě.
6. minuta
důležité
Novotný to ale s protiútokem přehnal. Trefil Karlssona do obličeje a Češi budou třiaapadesát hrát ve třech.
5. minuta
První minutu oslabení zvládli čeští hráči tradičně skvěle.
5. minuta
důležité
Švédští hokejisté budou hrát v oslabení. Na trestnou lavici zamířil Jágr.
4. minuta
Česko
První tlak českého týmu. Jágrovu pobídku před branku na Rachůnka sráží Bäcklund.
3. minuta
A podruhé se Češi osvobozují na zakázané uvolnění.
2. minuta
Soupeř se očividně poučil ze zápasu ve skupině a má mnohem lepší nástup do duelu, čeští hokejisté se zatím před Gustavssona nepodívali.
1. minuta
Duel začal. Švédští hokejisté se ženou do útoku.
důležité
Hala se plní postupně, dá se očekávat, že bude fanoušci budou na svých místech až na večerní semifinále Německo - Rusko. Nyní je v hledišti tak 12 až 13 tisíc fanoušků.
Zápas za malý okamžik začne.
13:56
Rozhodčí zápasu: Looker (USA), Savage (CAN) - Deďulja (BLR), Valach (SVK).
Čtvrtfinálové duely se na šampionátu netěšily příliš velké přízni fanoušků (vyjma zápasu Německo - Švýcarsko), přesto má letošní MS šanci překonat návštěvostní rekord z pražského turnaje 2004. Pokud přijde na všechny zbývající čtyři duely (semifinále, boj o bronz a finále) vždy alespoň 15 tisíc diváků, rekord padne. Německému MS ale hodně pomohl již úvodní duel, který se hrál před téměř 80 tisíci fanoušků na fotbalovém stadionu v Gelsenkirchenu.
Také celková zápasová bilance od roku 1993 vyznívá lépe pro Švédy. Z 95 utkání mají na kontě 51 vítězství, zatímco Češi pouze 36, osmkrát se hrálo nerozhodně.
Česko-švédský duel se na mistrovství světa hrál od rozdělení Československa celkem třináctkrát. Díky osmi výhrám vykazují lepší bilanci Seveřané, Češi mají na kontě pět výher.
V posledních dvou případech nás výhra nad severským soupeřem vždy katapultovala až k titulu mistrů světa, Švédové v roce 1993 nestačili ve finále na sbornou.
Vyrovnaná byla i všechna tři vzájemná semifinále v letech 1993, 2001 a 2005. V prvním případě se štěstěna přiklonila na švédskou stranu, ve zbývajících dvou na českou. Na MS 2001 rozhodla až trefa Viktora Ujčíka v nájezdové loterii, o čtyři roky později gól Radka Dvořáka v prodloužení, který musel potvrdit videorozhodčí.
Češi vyhráli i poslední vzájemný zápas, v základní skupině letošního MS vyhráli 2:1.
Dosud třikrát narazili čeští hokejisté v semifinále mistrovství světa na Švédsko a pokaždé muselo rozhodnout až prodloužení, případně samostatné nájezdy. Češi byli úspěšnější dvakrát, Švédové jednou.
13:00
Dnešním on-line přenosem Vás provede sportovní redaktor Lidových novin Antonín Vavrda.

Nepřehlédněte

Česká republika: Vokoun - Rozsíval, Čáslava - Rachůnek, Blaťák - Němec, Mojžíš - Gřegořek - Jágr, Vampola, Klepiš - Voráček, Marek, Rolinek - Kašpar, Červenka, Novotný - Růžička, Koukal, Hubáček, Kvapil

Švédsko: Gustavsson - Magnus Johansson, V. Hedman, Jonathan Ericsson, Karlsson, Bäckman, Ekman-Larsson, Gunnarsson - Nilson, Martensson, Pääjärvi-Svensson - Persson, Backlund, Andersson - Engqvist, Omark, Harju - Pettersson, Nylander, R. Wallin