Pátek 3. května 2024, svátek má Alexej
130 let

Lidovky.cz

Sport

Gabriel míří do Midtjyllandu. Sparta si ho stáhla z Hradce a obratem prodala

Obránce českého týmu Adam Gabriel během zápasu proti Izraeli foto: Pavel Jiřík ml./FAČR

Český fotbalista Adam Gabriel, který druhým rokem působil v Hradci Králové, přestoupil do dánského Midtjyllandu, kde podepsal kontrakt do roku 2028. Účastník červnového mistrovství Evropy do 21 let s klubem vyjednával jako hráč Sparty, kam se podle smlouvy mezi českými kluby nejdřív „papírově“ vrátil.
  15:25aktualizováno  23. srpna 14:30

Informaci potvrdil ve středu odpoledne pražský celek na svém webu. Gabriel v Dánsku podepsal pětiletý kontrakt a na dresu bude nosit číslo 13.

„Jsem rád, že jsem tady. Můj první dojem je velmi dobrý a v klubu mě uvítalo několik fantastické zázemí. Teď jde o to, abych poznal své spoluhráče, a pak doufám, že v nadcházející době co nejdříve nastoupím,“ řekl Gabriel po přestupu pro klubový web svého nového působiště.

„Jsem moderní krajní obránce, který tvrdě pracuje, rád chodí do soubojů a hodně běhá. Jsem připraven prokázat svou hodnotu v silné lize, která se v mnoha ohledech podobá té, ze které přicházím,“ doplnil.

Syn někdejšího reprezentanta Petra Gabriela v úterý odletěl do Dánska, kde absolvoval lékařskou prohlídku. Jako první o tom informoval server isport.cz.

Dvaadvacetiletý pravý krajní obránce či wingback vyrostl ve Spartě. Před dvěma lety se za trenéra Pavla Vrby dostal do kádru áčka, naskočil však jen na pár minut do ligového duelu s Hradcem Králové a pak do předkola Ligy mistrů proti Monaku. Jinak nastupoval za třetiligovou rezervu.

Loni v létě odešel do Hradce Králové, nikoli však na hostování, ale na přestup, což sám chtěl. Kluby se však dohodly na tom, že Sparta bude mít ve smlouvě klauzuli o zpětném odkupu.

Ve chvíli, kdy ke Gabrielovi přilétla nabídka z Midtjyllandu, ji Sparta logicky využila. Hradec dostane nižší jednotky milionů korun plus procenta z přestupové částky do Dánska, která by se měla pohybovat kolem dvaceti milionů korun.

Obránce české jedenadvacítky Adam Gabriel v akci během duelu s Německem.

Aby si Sparta hráče stáhla a zařadila ho do svého týmu, na pořadu dne nebylo.

V minulé sezoně Gabriel za Hradec nastupoval pravidelně a vypracoval se v jednu z opor. Pevné místo měl i v národním mužstvu do jedenadvaceti let. Povedlo se mu červnové mistrovství Evropy, přestože Češi zkazili rozhodující zápas o postup do čtvrtfinále proti Izraeli.

Midtjylland patří v posledních letech mezi dánskou špičku. V uplynulé sezoně se sice nevešel do nadstavbové skupiny o titul, v play off ale nakonec vybojoval účast v kvalifikaci Konferenční ligy, kde ho nyní čeká závěrečné 4. předkolo o účast ve skupině.

Za Midtjylland v minulosti hrával český levý bek Filip Novák, útočník Václav Kadlec nebo brankář Martin Raška. Mužstvo dříve vedl současný sparťanský trenér Brian Priske.

Autoři: ,

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....