Pátek 10. května 2024, svátek má Blažena
130 let

Lidovky.cz

Sport

Hloušek v průšvihu: zmrazená smlouva a vymahači u stadionu. Dluží i spoluhráčům

Adam Hloušek v dresu fotbalového Zlína. foto: ČTK

Fotbalista Adam Hloušek dluží v Česku i v zahraničí desítky milionů korun. Bývalý reprezentant na sebe v zastoupení právníků minulý týden podal insolvenční návrh a ve Zlíně, kde dosud působil, už mu pozastavili smlouvu.
  12:55aktualizováno  14:46

V lize naskočil naposledy v září, od ledna se neobjevil na tréninku.

„Kde je Hloušek, nevím. Jestli na marodce nebo někde na pláži v Brazílii. Viděl jsem ho na začátku přípravy, pak se ztratil a od té doby ho někdo hledá,“ řekl o víkendu trenér Pavel Vrba.

Čtyřiatřicetiletý Adam Hloušek podle insolvenčního návrhu, který je veřejně přístupný, dluží dohromady kolem jedenadvaceti milionů korun. A to ještě seznam věřitelů nemusí být kompletní.

Život osminásobného reprezentanta, který strávil v Polsku čtyři roky a kromě Slavie či Plzně prošel také německou bundesligou, připomíná gangsterskou zápletku.

Hloušek je ve velkém průšvihu.

Když se polští vymahači loni v únoru dozvěděli, že holohlavý fotbalista nastupuje na hostování do Zlína, čekali na něj prý hned za dva dny na parkovišti před stadionem. Na jaře pak odehrál sedm zápasů, v probíhající sezoně už nastoupil pouze do tří a po podzimní části se vypařil.

Ani spoluhráči nemají ponětí, kde se nachází. Hlouškovo telefonní číslo, na kterém předloni komunikoval a poskytl rozhovor, už neexistuje. Několika zlínským hráčům se v minulých týdnech údajně ozval, pokaždé z jiného čísla, na které už se později nedalo dovolat zpět.

S žádostí o vyjádření hráče neuspěl ani server iDNES.cz.

Klub reagoval prohlášením v pondělí po poledni: „S nelehkou a zejména soukromou situací hráče Adama Hlouška jsme srozuměni, ale vzhledem k její citlivosti nám nepřísluší se k ní plně vyjadřovat.“ Jeho absenci zároveň vysvětluje zraněním, operací a následnou rekonvalescencí a podle mluvčí Zuzany Molkové s ním zůstává v kontaktu.

Před pozastavením kontraktu bral Hloušek ve Zlíně běžně okolo 100 tisíc korun měsíčně, což je v rámci klubu výrazně nad poměry. Za rok 2022 vykázal podle údajů v insolvenčním návrhu příjmy ve výši necelého milionu korun.

O jeho možných problémech prý vedení vědělo už před rokem, kdy ho po konci v polské Niecieczi angažovalo. Až teď ale všechno oficiálně vyplulo ven.

Na seznamu věřitelů figuruje vedle českých i zahraničních bank a společností také několik jeho bývalých spoluhráčů.

Nejvíc Hloušek dluží Ondřeji Čelůstkovi, někdejšímu kolegovi ze Slavie, který přihlásil pohledávku ve výši 7 636 149 korun a 99 haléřů. Přes pět milionů korun, konkrétně 224 tisíc eur, mu podle dostupných zdrojů půjčil i Kasper Hämäläinen, finský záložník, jenž v minulosti působil v Jablonci a s Hlouškem hrál za polskou Legii Varšava.

Hloušek neplatil ani zdravotní či sociální pojištění, přes 800 tisíc dluží finančnímu úřadu na daních.

Nyní musí prokázat, že je v úpadku, a následně mu soud může povolit oddlužení a schválit splátkový kalendář.

Po dobu pěti let by pak Hloušek podle zákona měl povinnost „vynaložit veškeré úsilí, které po něm může být spravedlivě požadováno“, což znamená splácet a pravidelně o své situaci informovat příslušné orgány. V případě, že uhradí alespoň 30 % z celkového dluhu, může ho soud od zbytku osvobodit.

Pokud by se mu povedlo uhradit až 60 % z celkové částky už za tři roky, mohl by být osvobozen dříve.

Autoři: , ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!