Sobota 4. května 2024, svátek má Květoslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Zmanipulovaný zápas, hřímá asociace. Třetiligový skandál míří k policii

Rozhodčí Michal Paták v dobách, kdy ještě pískal nejvyšší fotbalovou soutěž. foto: Profimedia.cz

Fotbalový zápas třetí ligy mezi pražskou Admirou a rezervou Českých Budějovic (2:1) se dohraje na policii. Sázková kancelář Fortuna uvedla, že vzhledem k podezřelým sázkám na zápas bude informovat ministerstvo financí a chystá trestní oznámení.
  15:43

„Zmanipulovaný zápas,“ hřímá fotbalová asociace v prohlášení.

Třetiligový duel v pražských Kobylisích přinesl skandální počínání rozhodčího Michala Patáka. Ten si v neobvykle dlouhém nastavení prvního poločasu vymyslel pokutový kop, z kterého domácí zvýšili na 2:0.

Radary mezinárodní společnosti Sport Integrity, která se soustředí na podezřelé sázky, podle informací iDNES.cz zaznamenaly před koncem první půle mohutný nárůst vkladů z evropského i asijského trhu. Mělo jít o sázky na vyšší počet gólů v prvním poločase.

Neobvyklý příjem sázek v souvislosti s tímto utkáním nyní potvrzuje i Fortuna, která je titulárním partnerem profesionálních soutěží, čili první i druhé ligy.

Vymyšlená penalta v ČFL. Kvůli sázkám?

ohlasy a reakce

„Mluvil jsem s generálním ředitelem Davidem Vaňkem a máme nejen stejné indicie ohledně zmiňovaného utkání, které asociace monitoruje v rámci svého Integrity programu, ale zejména také stejný pohled na to, že je nepřijatelné takovým nechutným způsobem poškozovat fotbal,“ prohlásil předseda fotbalové asociace Petr Fousek.

Oficiální hlášení i s kompletní analýzou realizovaných sázek na dané utkání by měla fotbalová asociace obdržet v nejbližších dnech.

„Report vzápětí poskytneme disciplinárním orgánům FAČR pro další šetření,“ slibuje vedení českého fotbalu.

„Asociace se nejen připojí k podání trestního oznámení, ale osobně budu iniciovat podání podnětu také etické komisi vzhledem k okolnostem a hrubému ovlivnění utkání,“ uvedl Fousek. „Také předpokládám, že případ posoudí zodpovědná disciplinární komise včetně zápisů, zpráv, videí a dalších důkazů. Záležitost vzhledem k důležitosti případu každopádně také zařadíme na program nejbližšího jednání výkonného výboru.“

Ještě v úterý v podvečer zasedne i příslušná komise rozhodčích, která by měla vynést verdikt nad samotným sudím Patákem.

Redakce iDNES.cz se ho v pondělí odpoledne pokusila kontaktovat, Paták však stroze odvětil: „Pokud jste na utkání nebyli, nemáme se o čem bavit.“

Domácí Admira, která se od průběhu utkání a zejména od vymyšlené penalty v závěru prvního poločasu na vlastním webu distancovala, nakonec v zápase zvítězila 2:1.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!