Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Sport

Agent Raiola je ve vážném stavu. V Itálii dokonce psali o jeho smrti, on to odmítl na Twitteru

Fotbalový superagent Mino Raiola. foto: Profimedia.cz

Patří mezi nejznámější a především nejmocnější muže fotbalového zákulisí. Hráčský agent Mino Raiola; podle řady italských médií měl být od čtvrtka mrtvý. Jenže jeho zástupci tvrdí: Lež! On sám později prostřednictvím svého twitterového účtu dokonce vzkázal: „Jsem na vás všechny akorát nas.....“
  15:08

„Z telefonátů pseudonovinářů, kteří se vyptávají na stav muže, který bojuje o přežití, jsem zděšený,“ řekl agentuře Ansa lékař Alberto Zangrillo z milánské nemocnice, kde Raiola leží.

Zpráva o jeho údajné smrti se po sociálních sítích začala šířit ve čtvrtek odpoledne. Nejasně a neúplně. Podle italských médií včetně věhlasného serveru La Gazetta dello Sport měl čtyřiapadesátiletý agent podlehnout dlouhodobé nemoci.

„Jeho agentura mi však nyní sdělila, že jde o nepravdivé informace,“ vyvracela vzápětí Daniella Matarová, sportovní reportérka agentura AP.

Raiola je podle Josého Fortese Rodrigueze, agentovy pravé ruky, ve velmi vážném stavu. Už na začátku roku podstoupil v operaci a zůstával v nemocnici.

Když se ale začaly šířit zkazky o jeho smrti, na Raiolově ověřeném twitterovém účtu se objevil vzkaz: „Můj současný zdravotní stav: na...n na všechny, kdo mě během čtyř měsíců podruhé pohřbili. A zároveň připravený na vzkříšení.“

Jeho jméno ve fotbale hodně znamená.

Charismatický a poněkud nekonvenční chlapík, který jedná za největší fotbalová esa. Mezi jeho klienty patří Zlatan Ibrahimovic, Paul Pogba nebo Erling Haaland, možná nejžádanější hráč současnosti.

Přitom Raiola rozhodně nezapadá do klasických škatulek. Zavalitá postava, vytahané tričko a tmavé brýle. Sako navlékne jen málokdy.

„Ale hráči jsou pro něj jako rodina. Tvrdě hájí jejich zájmy a dokáže jim vyjednat nejlepší smlouvy,“ vyprávěl před lety Jiří Müller z agentury ESAM, který Raiolu osobně zná.

Raiola se staral i o Pavla Nedvěda či Zdeňka Grygeru, bývalé hráče Juventusu a české reprezentanty.

Narodil se v Itálii, ale ještě jako malý kluk se s rodiči přestěhoval do Nizozemska. Tam pomáhal v rodinné restauraci. Nejdřív myl nádobí, později roznášel pizzu a nakonec se staral o účty a jednání s úřady.

Jako fotbalista se neprosadil a studium práv také nedokončil. Ještě coby sotva dvacetiletý mladík působil jako sportovní ředitel lokálního klubu FC Haarlem, ale s ostatními členy vedení si nerozuměl. A tak také skončil.

Kariéru fotbalového agenta nastartoval na začátku devadesátých let, kdy jeho společnost Intermezzo (pomáhající italským firmám v podnikání v Nizozemsku) dojednala přestup Bryana Roye z Ajaxu Amsterdam do Foggie.

Zleva: Bývalý český fotbalista Pavel Nedvěd a fotbaloví agenti Jiří Müller a Mino Raiola.

Právě na jihu Itálie se seznámil s trenérem Zdeňkem Zemanem, přes kterého se postupně dostal až k Nedvědovi, své první opravdové hvězdě. V roce 1996 pomohl do Lazia Řím a později ho zastupoval.

Autor: