Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Rozzlobení fandové Ajaxu přerušili šlágr: ničili stadion, policie použila slzný plyn

Masivní pyrotechnika a řádění fanoušků. V Nizozemsku museli přerušit utkání mezi Ajaxem a Feyenoordem Rotterdam. foto: Profimedia.cz

Místo dlouho očekávaného šlágru veřejná ostuda. Nizozemsko řeší obří skandál, který přinesl nedělní duel první ligy mezi Ajaxem Amsterdam a mistrovským Feyenoordem Rotterdam. Hlavní rozhodčí Serdar Gözübüyük, který musel už v průběhu prvního poločasu utkání dvakrát přerušit, nakonec v 55. minutě zápas za stavu 0:3 pro hosty předčasně ukončil.
  18:37aktualizováno  22:42

Nemohl jinak, protože domácí fanoušci, nespokojení s nejhorším vstupem svého klubu do sezony od roku 1965, odpadlovali pyrotechniku a na hrací plochu házeli světlice i další předměty.

Následně vnikli i do útrob stadionu, kde demolovali vybavení. Pak se střetli s policisity na koních a podle nizozemských médií musely bezpečnostní složky rozhánět dav dokonce slzným plynem.

Klub se od chování fanoušků distancoval.

Český reprezentant Ondřej Lingr do utkání nezasáhl, bývalý sparťanský obránce Dávid Hancko byl na hřišti celou dobu.

Ajax v době přerušení zápasu prohrával 0:3, když první dva góly dostal už v úvodní dvacetiminutovce a ještě před přestávkou inkasoval potřetí. Slavný klub z pěti předchozích zápasů vyhrál jediný a s pěti body je tým trenéra Maurice Steijna v průběžné tabulce až třináctý.

Steijn, který po minulé sezoně nahradil Johna Heitingu, a sportovní ředitel Sven Mislintat jsou kvůli výkonům mužstva terčem tvrdé kritiky. Druhého jmenovaného Ajax ještě v neděli večer propustil.

„Kvůli nedostatku podpory v rámci celé organizace,“ vysvětlil klub v prohlášení.

Autoři: ,