Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Slavil titul s Kadlecem i Kukou, rozhodl finále MS. Andreas Brehme zemřel

Fotbalista Andreas Brehme s pohárem pro mistra světa 1990. Finále rozhodl svou penaltou. (1990) foto: Profimedia.cz

Zemřel Andreas Brehme. Německému fotbalistovi a mistru světa z roku 1990 bylo 63 let. O jeho skonu informovala německá média a potvrdila jeho partnerka Susanne Schaeferová. Fotbalista zemřel zřejmě na zástavu srdce.
  9:21aktualizováno  9:38

Brehme navždy zůstane německým hrdinou. Finále světového šampionátu před čtyřiatřiceti lety v Itálii rozhodl, když pět minut před koncem proměnil penaltu po zákroku na Rudiho Völlera.

Na turnaji skóroval i v osmifinále proti Nizozemsku a v semifinále proti Anglii, kdy byl jedním z úspěšných exekutorů v penaltovém rozstřelu. Ve vyřazovací části nedal gól jen Československu ve čtvrtfinále, které rozhodla rovněž penalta. Tu tenkrát proměnil Lothar Matthäus.

Někdejší výborný zadák ve své bohaté kariéře prošel těmi nejlepšími soutěžemi světa. Začal i skončil v Německu, mezitím působil v Itálii a Španělsku.

V národním týmu odkopal šestaosmdesát zápasů a z pozice krajního obránce dal osm branek. Vynikal tvrdou a přesnou střelou, kterou dokázal vyslat oběma nohama.

Stihl ještě pohřeb svého mentora a kamaráda Franze Beckenbauera, který zemřel letos v lednu. „Jeho smrt Brehmeho hluboce zasáhla,“ píše německý nejčtenější deník Bild.

V únoru pak z Německa přišla další smutná zpráva. „S hlubokým zármutkem oznamuji jménem rodiny, že můj partner v noci náhle a nečekaně zemřel v důsledku zástavy srdce,“ oznámila agenturám Brehmeho partnerka Susanne Schaeferová.

„Je to nesmírně smutné a druhá rána pro nás mistry světa v tak krátké době. Ztratili jsme dva naprosto úžasné lidi. Hráli jsme spolu i proti sobě, takže bylo mezi námi velké pouto,“ hlesl Brehmeho spoluhráč z národního mužstva Pierre Littbarski.

Rodák z Hamburku začínal s profesionálním fotbalem na začátku osmdesátých let v Kaiserslauternu, odkud zamířil do Bayernu Mnichov, kde získal svůj první ligový titul. Ten druhý přidal v italském Interu, kde byl úspěšný i na mezinárodní scéně, když v roce 1991 zvítězil v tehdejším Poháru UEFA. Opanoval také italskou ligu a byl vyhlášen nejlepším fotbalistou v Itálii.

„V té době byl považován za nejlepšího krajního obránce na světě,“ přidává německý renomovaný magazín Kicker.

Zároveň během své italské štace vyhrál mistrovství světa a bral stříbro na mistrovství Evropy 1992. Na světovém šampionátu získal i stříbrné medaile v Mexiku 1986.

Trenér Franz Beckenbauer (vlevo), kapitán týmu Lothar Matthaeus (uprostřed) a střelec rozhodujícího gólu Andreas Brehme s trofejí pro vítěze MS.

Z Interu se stěhoval do španělské Zaragozy, ale dalších velkých úspěchů se dočkal znovu až v Německu, když se roku 1993 vrátil do Kaiserslauternu a stal se klubovou legendou.

Sice s týmem také sestoupil z bundesligy, ale hned po návraru mezi elitu Kaiserslautern jako nováček v ročníku 1997/1998 získal svůj druhý ligový titul, mimochodem společně s Miroslavem Kadlecem a Pavlem Kukou, a vyhrál také Německý pohár.

Po konci hráčské kariéry celek na západě Německa trénoval.

Unikl mu jen ten největší klubový úspěch. A to o vlásek, když s Bayernem podlehl ve finále Poháru mistrů evropských zemí (PMEZ), předchůdce dnešní Ligy mistrů, v roce 1987 Portu.

„FC Bayern je hluboce zasažen náhlou smrtí Andrease Brehmeho. Navždy zůstane v našich srdcích jako mistr světa a ještě víc jako mimořádný člověk. Napořád bude součástí rodiny FC Bayern. Odpočívej v pokoji, drahý Andi,“ uvedl Bayern Mnichov.

Slova útěchy následují i od dalších klubů, kterými Brehme prošel, i od těch, proti kterými nastupoval.

„Kaiserslautern truchlí nad ztrátou Andrease Brehmeho, který náš dres oblékal deset let.“

„Vynikající fotbalista, naše legenda. Sbohem Andi,“ vyvěsil na sociální sítě Inter Milán.

„Chlapec z Hamburku a hrdina mistrovství světa 1990 nás opustil. Truchlíme nad ztrátou Andrease Brehmeho. Rodině, příbuzným a přátelům vyjadřujeme tu nejhlubší soustrast,“ uvedl Hamburger SV.

Autoři: , ,