Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Střet o první místo rozseklo břevno. Arsenal získal bod v Liverpoolu a dál vede

Útočník Leandro Trossard z Arsenalu po právě skončeném remízovém zápase s Liverpoolem foto: Reuters

Čeští fotbaloví reprezentanti Tomáš Souček s Vladimírem Coufalem z West Hamu United budou mít v Anglii veselé Vánoce. V sobotním utkání 18. kola Premier League se radovali z vítězství nad Manchesterem United 2:0. Na prvním místě stráví začátek svátků Arsenal, který v přímém souboji v Liverpoolu remizoval 1:1 a uhájil jednobodový náskok. Tottenham zdolal Everton, tým s nejlepší formou v prosinci. Dominic Solanke vystřílel hattrickem body Bournemouthu v Nottinghamu.
  14:25aktualizováno  20:30

V páteční předehrávce Aston Villa pohrdla možností dostat se do čela tabulky a po remíze 1:1 s dosud posledním Sheffieldem United se na vedoucí Arsenal jen bodově dotáhla.

Bylo jasné, že lídr vzejde ze sobotního přímého souboje mezi dvěma giganty. V Liverpoolu šel Arsenal do vedení už po čtyřech minutách. Po standardní situaci si na centr Odegaarda naskočil stoper Gabriel a hlavou překonal Alissona Beckera.

Liverpool vyrovnal po půlhodině, Alexander-Arnold dlouhým pasem za obranu nastartoval Salaha, který se ve vápně lehce vyhnul naivně bránícímu Zinčenkovi a pálil pod břevno.

Ještě za stavu 0:1 byl sudí Chris Kavanagh milorsdný k Arsenalu, když neodpískal, nebo neviděl úmyslné hraní rukou Odegaarda.

Arsenal hrál sebevědomě, držel míč, kombinoval, ale hrál někdy pomalu. A to v situacích, kdy se mu naskytla slibná možnost do otevřené obrany.

Liverpoolu spoléhal především na oba strůjce vyrovnávací branky i neúnavného Szoboszlaie ve středu pole a těžil z rychlých kontrů.

V 73. minutě měl Arsenal roh, po odraženém míči se nedohodli Zinčenko s Odegaardem, u soupeřova pokutového území se srazili a pět domácích hráčů běželo přes celé hřiště na jediného bránícího hráče Riceho. Salah přihrál do strany, ale Alexander-Arnold ve vyložené pozici trefil břevno. Další tutovku si už týmy nepřipravily. Arsenal tak udržel vedení o bod před Liverpoolem a Aston Villou.

Souček s Coufalem jdou před Manchester United

West Ham s oběma Čechy v základní sestavě vyhrál třetí z posledních pěti ligových zápasů a napravil tak pohárový výbuch v Liverpoolu, kde v týdnu inkasoval pět branek. Díky vítězství přeskočil United v tabulce a vyšvihl se na šestou příčku.

Manchester United opět předvedl naprosto jalový výkon, v ofenzívě byli hosté bezradní a vzadu se při inkasovaných gólech chovali jako žáčci, především stopeři.

Po vyrovnaném prvním poločase skóroval jako první Jarrod Bowen. V 72. minutě si akci rozehrál sám z pravé strany, Paquetá mu míč vrátil obloučkem přes obránce, Bowen se dostal za ně a nadvakrát překonal Onanu.

Druhý gól padl o šest minut později po chybě v hostující rozehrávce. Defenzivní záložník Kobbie Mainoo nezpracoval přihrávku ve středu pole, Paquetá okamžitě vyslal kolmicí na zteč Kuduse. Oba stopeři Kambwala i Evans před ním ustupovali, pustili ho do vápna, nepochopitelně mu nechali moře prostoru a Kudus skrz Evansovy nohy trefil k tyči. Ghanský křídelník dal v posledních čtyřech soutěžních utkáních čtvrtý gól.

Souček i Coufal odehráli celý zápas a podali svůj standardně dobrý výkon.

Manchester United poprvé od listopadu 1992 neskóroval ve čtyřech soutěžních duelech za sebou.

Tottenham rozhodl dvěma rychlými góly, už v 18. minutě vedl po trefách Richarlisona a Son Hung-mina 2:0. Korejský útočník dal stejně jako Bowen 11. branku v ligové sezoně. Ve strhujícím závěru snížil Gomes, pak ještě mohly padnout góly na obou stranách. Tottenham zvítězil potřetí za sebou, Everton neuspěl po čtyřech výhrách.

Dosud čtvrtý Manchester City má duel s Brentfordem odložený, v pátek totiž hrál finále mistrovství světa klubů, v němž Fluminense zdolal 4:0.

První žena jako hlavní sudí v Premier League

Zápas anglické Premier League poprvé řídila žena. Čtyřicetiletá Rebecca Welchová byla u toho, když Burnley překvapivě v 18. kole vyhrálo na Fulhamu 2:0. Když před utkáním na stadionu Craven Cottage vyšla z tunelu, fanoušci ji vítali potleskem. Po zápase si vyslechla pochvalná slova od Vincenta Kompanyho, kouče Burnley.

Do Premier League nahlédla už na začátku listopadu, kdy byla čtvrtou rozhodčí v zápase mezi Fulhamem a Manchesterem United. Řídila také zápasy v druhé lize a Anglickém poháru. V létě se zúčastnila MS žen v Austrálii a na Novém Zélandu. Jako rozhodčí působí Welchová od roku 2010. Zpočátku kombinovala fotbal s prací ve zdravotnictví, ale pak se stala sudí na plný úvazek.

V elitní ligách pískala poprvé zápas rozhodčí v Německu v roce 2017, kdy dostala příležitost Bibiana Steinhausová. V roce 2019 řídila utkání francouzské ligy Stéphanie Frappartová, která jako první žena v historii řídila zápas MS mužů. Loni v Kataru dostala na starost duel Německa s Kostarikou.

Loni v Itálii se zapsala do historie Maria Sole Ferrieriová Caputiová. Ve španělské La Lize zatím žena utkání nerozhodovala.

zdroj: ČTK

Nottingham v premiéře pod novým koučem Nunem hrál už od 24. minuty po Bolyho vyloučení v oslabení. Přesto ho poslal do vedení Elanga a po obratu dokázal znovu vyrovnat v 74. minutě Wood. Bournemouth ale přece jen potvrdil výbornou formu z posledních týdnů, když Solanke ve třetí minutě nastavení dokonal hlavou hattrick.

Anglický útočník je s 12 trefami druhým nejlepším střelcem soutěže za Haalandem z Manchesteru City (14 branek). Bournemouth vyhrál popáté z posledních šesti utkání.

Dařilo se nováčkům, shodně třetí vítězství v ligovém ročníku si připsaly Luton i Burnley. Přesto oba týmy zůstávají na sestupových pozicích. Luton zdolal na svém hřišti účastníka Ligy mistrů Newcastle, jediný gól dal v první půli hlavou po rohovém kopu bývalý hráč soupeře Townsend.

Burnley překvapivě uspělo na hřišti Fulhamu, který v posledních dvou domácích zápasech dominoval 5:0 a v úterý postoupil přes Everton do semifinále Ligového poháru. Duel měla na starost Rebecca Welchová, jež se stala první ženou, která v Premier League řídila zápas jako hlavní rozhodčí.

Pátý Tottenham hostí Everton, který má za sebou skvostnou sérii: vyhrál čtyřikrát za sebou a neinkasoval.

Osmnácté dějství začalo už ve čtvrtek, Crystal Palace remizoval s Brightonem 1:1 a stejný výsledek se zrodil i na Aston Ville, což bylo velké překvapení. Domácí se proti dosud poslednímu Sheffiledu United nemohli prosadit. Když už se to po nezištné přihrávce Watkinse povedlo Baileymu, sudí kvůli předchozímu faulu na brankáře gól neuznal. Tři minuty před koncem skórovali hosté, ale první letošní výhry venku se nedočkali, v sedmé minutě nastavení srovnal střídající Zaniolo.

Poslední duel 18. kola se hraje v neděli 24. prosince, od 14.00 Wolverhampton hostí Chelsea.

Premier League pokračuje i mezi svátky, pět zápasů se hraje v úterý 26. prosince, další tři ve středu a zbylé dva ve čtvrtek 28. prosince.

Premier League
18. kolo 23. 12. 2023 16:00
Nottingham : Bournemouth 2:3 (0:0)
Góly:
47. Elanga
74. Wood
Góly:
51. Solanke
58. Solanke
90+4. Solanke
Sestavy:
Turner – Boly, Murillo, Mangala (46. Hudson-Odoi) – N. Williams, Yates (C), Origi (26. Niakhaté), Gibbs-White (90+3. Danilo), Toffolo (85. Aina) – Elanga, Wood.
Sestavy:
Neto (C) – Smith, Zabarnyj, Senesi, Billing (82. D. Brooks) – Cook (28. Scott, 70. Rothwell), Christie – Ouattara (82. Moore), Semenyo (70. Sinisterra), Tavernier – Solanke.
Náhradníci:
Vlachodimos – Domínguez, Kouyaté, Montiel, Tavares.
Náhradníci:
Travers – Greenwood, Kluivert, Mepham.
Žluté karty:
5. Boly
Žluté karty:
31. Scott, 65. Semenyo, 68. Christie
Červené karty:
23. Boly
Červené karty:

Rozhodčí: Jones – Smith, Wilkes

Počet diváků: 29 188

Přejít na on-line reportáž
Premier League
18. kolo 23. 12. 2023 16:00
Fulham FC Fulham FC : Burnley FC Burnley FC 0:2 (0:0)
Góly:
Góly:
47. Odobert
66. Berge
Sestavy:
Leno – Castagne, Adarabioyo, Bassey, A. Robinson (82. Ballo-Touré) – Palhinha (82. Reed), Cairney (C) – H. Wilson, A. Pereira (64. Decordova-Reid), Iwobi – Muniz (64. Vinícius).
Sestavy:
Trafford – Vitinho, O'Shea, Beyer, Taylor – Bruun Larsen (46. Ndayishimiye, 89. Delcroix), Berge, Brownhill (C), Odobert (80. Roberts) – Foster (65. Rodriguez), Amdouni (80. Redmond).
Náhradníci:
Rodák – Diop, Lukić, Harris, Tete.
Náhradníci:
Murić – Zarúrí, Cullen, Obafemi.
Žluté karty:
25. Bassey, 58. Palhinha
Žluté karty:
61. Beyer

Rozhodčí: Welchová – Burt, Cook

Přejít na on-line reportáž
Premier League
18. kolo 23. 12. 2023 18:30
Liverpool FC Liverpool FC : Arsenal FC Arsenal FC 1:1 (1:1)
Góly:
29. Saláh
Góly:
4. Magalhães
Sestavy:
Alisson – Alexander-Arnold, Konaté, van Dijk (C), Tsimikas (35. Gomez) – Szoboszlai, Endó, Jones (67. Gravenberch) – Saláh, Gakpo (67. Núñez), Díaz (67. Elliott).
Sestavy:
Raya – B. White, Saliba, Magalhães, Zinčenko – Ødegaard (C), Rice, Havertz – Saka, Jesus (77. Nketiah), Martinelli (68. Trossard).
Náhradníci:
Kelleher – Bradley, McConnell, Quansah, Clark.
Náhradníci:
Ramsdale – Smith Rowe, R. Nelson, Kiwior, Jorginho, Alnaní, Soares.
Žluté karty:
45+4. Endó, 84. Saláh
Žluté karty:
38. Saka, 45+5. Havertz, 49. Rice, 86. Nketiah, 90+1. B. White

Rozhodčí: Kavanagh – Bennett, Robathan

Přejít na on-line reportáž
Premier League
18. kolo 23. 12. 2023 16:00
Tottenham Tottenham : Everton Everton 2:1 (2:0)
Góly:
9. Richarlison
18. Son Hung-min
Góly:
82. A. Gomes
Sestavy:
Vicario – Porro, Romero (46. Dier), Davies, Emerson – Sarr (73. Lo Celso), Skipp – Johnson, Kulusevski, Son Hung-min /C/ – Richarlison (63. Højbjerg).
Sestavy:
Pickford – Patterson, Tarkowski /C/, Branthwaite, Mykolenko – Gueye (24. Gomes), Onana (79. Betuncal) – Harrison (66. Danjuma), Garner, McNeil – Calvert-Lewin.
Náhradníci:
Forster – Gil, Phillips, Véliz, Donley, Dorringhton.
Náhradníci:
Virginia, Lonergan – Keane, Godfrey, Chermiti, Hunt.
Žluté karty:
86. Kulusevski
Žluté karty:
23. Gueye, 26. Am. Onana, 76. A. Gomes, 83. Patterson

Rozhodčí: Attwell – West, Mainwaring

Počet diváků: 61 808

Přejít na on-line reportáž
Premier League
18. kolo 23. 12. 2023 13:30
West Ham West Ham : Manchester United Manchester United 2:0 (0:0)
Góly:
72. Bowen
78. Kudus
Góly:
Sestavy:
Aréola – Coufal, Zouma (C), Mavropanos, Palmieri – Souček, E. Álvarez – Kudus (90+3. Be. Johnson), Ward-Prowse, Paquetá – Bowen (87. Fornals).
Sestavy:
An. Onana – Wan-Bissaka, Kambwala (84. Reguilón), Evans, Shaw – McTominay, Mainoo – Garnacho (85. Eriksen), Fernandes (C), Antony (73. Pellistri) – Höjlund (57. Rashford).
Náhradníci:
Fabiański – Benrahma, Cresswell, Ings, Kehrer, Mubama, Ogbonna.
Náhradníci:
Bayındır – Amrábat, Medžbrí, van de Beek, Bennett.
Žluté karty:
43. Kudus, 74. Paquetá
Žluté karty:
45+1. Evans, 51. Fernandes

Rozhodčí: Hooper – Holmes, Long

Přejít na on-line reportáž
Premier League
18. kolo 20. 2. 2024 20:30
Manchester City Manchester City : Brentford FC Brentford FC 1:0 (0:0)
Góly:
71. Haaland
Góly:
Sestavy:
Ederson – Walker, Stones (C), Dias, Akanji – Rodri – B. Silva, Bobb (61. Doku), J. Álvarez (89. Kovačić), Foden – Haaland.
Sestavy:
Flekken – Jørgensen, Ajer, Mee – Roerslev (89. Ghoddos), Onyeka (89. Damsgaard), Nørgaard (C), Janelt (78. Jensen), Reguilón (78. Lewis-Potter) – Toney, Wissa (68. Maupay).
Náhradníci:
Ortega, Carson – Aké, De Bruyne, Gómez, Nunes, Lewis.
Náhradníci:
Strakoša – Collins, Baptiste, Jarmoljuk.
Žluté karty:
45+2. Stones, 82. Walker
Žluté karty:
45+2. Mee, 61. Wissa, 68. Toney, 90+7. Flekken

Rozhodčí: England – Hussin, Robathan

Přejít na on-line reportáž
Premier League
18. kolo 23. 12. 2023 16:00
Luton Town Luton Town : Newcastle United Newcastle United 1:0 (1:0)
Góly:
25. Townsend
Góly:
Sestavy:
Kaminski – Mengi, Osho, Bell (C) (76. M. Andersen) – Kaboré (46. Giles), Lokonga (80. Mpanzu), Barkley, Doughty – Townsend (81. Ogbene), Adebayo (80. Morris), Brown.
Sestavy:
Dúbravka – Trippier, Lascelles (C) (37. Botman), Schär, Burn (85. Hall) – Guimarães, Longstaff, Miley (38. Isak) – Almirón (81. Livramento), C. Wilson, A. Gordon.
Náhradníci:
Krul – Woodrow, Chong, Clark.
Náhradníci:
Karius – Dummett, Krafth, Ritchie, A. Murphy.
Žluté karty:
56. Barkley, 89. Mengi
Žluté karty:
90+4. Hall

Rozhodčí: Darren England – Neil Davies, Darren Cann

Přejít na on-line reportáž
Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!