Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Anglie - USA 0:0, Američané tlačili a udrželi nulu. Favorit výkonem neoslnil

Anglický gólman Jordan Pickford zasahuje v utkání proti Spojeným státům. foto: AP

Fotbalisté USA udrželi proti favoritovi čisté konto a s Anglií na mistrovství světa v Kataru remizovali 0:0. Větší příležitosti diváci registrovali zejména v prvním poločase, kdy například Pulisic trefil břevno. Na druhé straně vyslal zblízka zblokovanou střelu Kane. Angličané ve druhé půli zmírnili tempo a nakonec žádná branka nepadla. Ve skupině B budou rozhodovat třetí zápasy.
  21:58aktualizováno  22:10

Úvod utkání nabádal k myšlence, že se schyluje k atraktivnímu duelu se spoustou šancí a gólů.

Chyba lávky - oba týmy brzy zjistily, že vsadit na otevřenou obranu a hnát se střemhlav dopředu nemá smysl. Zvítězila taktika.

Zejména v prvním poločase ale kreativita nechyběla. Angličané stavěli hru podobně jako proti Íránu. Bellingham předával do tandemu nabíhajícímu Sakovi, který našel ve vápně Kanea, jehož střelu zablokoval Zimmerman a poslal ji mimo.

Po krajích pokračovali dál, znovu si po lajně seběhl Saka, tentokrát však Kaneovi chybělo pár centimetrů, aby zakončil přes hlavu.

Obléhání ale brzy skončilo, Američané se osmělili a od té doby budovali pevnou strukturu své hry. Stála zejména na velmi aktivním kapitánovi Adamsovi a skálopevném obránci Zimmermanovi, který exceloval ve vzdušných soubojích.

Když Adams zastavil precizním skluzem unikajícího Saku, zaťal pěsti a vítězně zařval. Tento tým prostě nepadne. Od té doby aktivně dostupoval, hecoval své spoluhráče jako správný kapitán. A dovedl svůj tým k první nule na světovém šampionátu po 72 letech.

A nedá se říct, že by Američané jen bránili. Když Pulisic prošel až do vápna a vyslal projektil přímo do břevna, dokonce to vypadalo, že laxní Angličané odjedou bez bodu.

Ve druhém poločase pak navíc dlouho nevystřelili na branku, jedinou příležitost měl střídající Rashford, který chtěl technicky obstřelit Turnera, ale selhal.

Angličané mohli osud zápasu v závěru změnit, ale prudká hlavička Kanea po standardní situaci zasvištěla daleko vedle levé tyče.

Výsledek, který odpovídal přístupu obou mužstev k vývoji utkání, nakonec zajímavě zamotává situaci ve skupině B. Tu vede Anglie se čtyřmi body, za ní je tříbodový Írán, poté USA se dvěma a poslední Wales s jedním. O postupu tak rozhodnou třetí duely.

Autor:

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....