Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Nejlepší na světě je Messi. Zlatý míč získal posedmé a vylepšil vlastní rekord

Lionel Messi na vyhlášení ankety Zlatý míč. foto: ČTK

Zlatý míč pro nejlepšího fotbalistu světa získal posedmé Lionel Messi. Argentinský útočník Paris St. Germain vylepšil vlastní rekord v anketě magazínu France Football. Druhé místo obsadil polský kanonýr Robert Lewandowski z Bayernu Mnichov, třetí skončil italský záložník Jorginho z Chelsea.
  22:33

Čtyřiatřicetiletý Messi navázal na své triumfy za roky 2009, 2010, 2011, 2012, 2015 a 2019. Držitel prestižního ocenění byl vyhlášen na galavečeru v Paříži po dvouleté pauze. Loni kvůli pandemii koronaviru Zlatý míč udělen nebyl.

Messi v létě dovedl Argentinu jako kapitán k triumfu na Copě América a dočkal se premiérové trofeje v reprezentačním A-týmu. Před srpnovým přestupem z Barcelony do PSG pomohl Kataláncům vyhrát Španělský pohár. Rodák z Rosaria v letošním roce celkem zaznamenal 41 gólů a 17 asistencí v 56 soutěžních zápasech.

„Je neuvěřitelné, že jsem tady znovu. Před dvěma lety jsem myslel, že už je to naposledy. Klíčem bylo vítězství na Copě América,“ řekl Messi na pódiu, kde také zmáčknul tlačítko, které na jeho počest rozsvítilo Eiffelovu věž.

Historicky nejlepší střelec argentinského národního týmu i Barcelony se ještě víc vzdálil portugalskému rivalovi Cristianu Ronaldovi, který získal Zlatý míč pětkrát v kariéře, naposledy před čtyřmi lety. Útočník Manchesteru United v pořadí za letošní rok skončil na šesté příčce. Šestatřicetiletý Ronaldo v pařížském Théâtre du Châtelet chyběl.

Nejlepší fotbalistkou roku byla vyhlášena španělská útočnice Alexia Putellasová z Barcelony. Trofej Raymonda Kopy pro nejlepšího hráče do 21 let obdržel další barcelonský zástupce španělský záložník Pedri. Držitelem trofeje Lva Jašina pro nejlepšího brankáře se stal Ital Gianluigi Donnarumma z PSG.

Tradiční anketu v letech 2010 až 2015 pořádaly FIFA s časopisem France Football. Jejich spolupráce ale skončila a od roku 2016 vítěze vyhlašuje opět pouze francouzský magazín, a to na základě hlasování novinářů z celého světa.

Stanislav Hrabě, jediný český novinář hlasující ve Zlatém míči, na první místo napsal Jorginha, italského záložníka brazilského původu.

„Vycházím jako pokaždé z největší fotbalové události v roce a tou bylo mistrovství Evropy. Italové, to byla paráda. Mají můj obdiv, hráli fotbal, šli proti tomu, že musí vyhrát Angličané,“ vysvětlil.

„Jorginha jsem dal na první místo i proto, že vedle titulu mistrů Evropy vyhrál i Ligu mistrů s Chelsea.“

Lewandowského má na druhé pozici, pak belgického záložníka Kevina De Bruyneho, Lionela Messiho a na páté místo zařadil italského stopera Leonarda Bonucciho, jednoho ze strůjců italského zlata na Euru.

„Lewandowski pořád dává hodně gólů, ale nezářil jako loni. Na Euru Polákům moc nepomohl a Ligu mistrů s Bayernem taky nevyhrál. Messi konečně má trofej s reprezentací,“ připomněl Hrabě titul Argentinců na letošním mistrovství Jižní Ameriky.

Lionel Messi s rodinou na vyhlášení ankety Zlatý míč.

Nejprve byla cena určena pro nejlepšího evropského hráče, později pro nejlepšího fotbalistu působícího v Evropě a od roku 2007 byla anketa otevřená pro hráče z celého světa. Jako první ji v roce 1956 vyhrál Angličan Stanley Matthews, o šest let později obdržel Zlatý míč Josef Masopust a v roce 2003 Pavel Nedvěd.

Autoři: ,