Pátek 10. května 2024, svátek má Blažena
130 let

Lidovky.cz

Sport

Argentina - Chorvatsko 3:0, penalta a dvě asistence, postup dirigoval Messi

Argentinský útočník Lionel Messi se raduje z gólu, který připravil pro Juliána Álvareze (vlevo) v semifinále mistrovství světa. foto: AP

Fotbalisté Argentiny porazili v semifinále mistrovství světa v Kataru Chorvatsko 3:0. Lionel Messi řídil vítězství gólem a dvěma asistencemi. Nejprve proměnil pokutový kop po faulu brankáře Livakoviče na útočníka Álvareze. Tomu pak dvakrát přenechal míč a sledoval, jak se postupně plní jeho sen o dalším finále. A naděje na titul dál žijí.
  21:58aktualizováno  22:26

I tentokrát o osudu utkání rozhodl pokutový kop.

Že se na něj nečekalo 120 minut?

Vskutku. Když po půlhodině hry Lionel Messi velmi mazácky zavěsil do horního rohu branky, nastartoval svou jistotou pohodu, která velmi snadno dovedla Argentince až do finále.

Díky penaltě totiž do té doby velmi opatrný a defenzivní přístup obou mužstev opadl.

Chorvaté upustili od své strategie a trochu otevřeli prostory v obraně. A tak se za pět minut radovali Jihoameričané znovu. Díky preciznímu protiútoku do rozhozeného postavení soupeře.

Po ubráněném rohu upalovali Argentinci vpřed. Akci táhl od půlky Julián Álvarez, který převzal odražený míč od Messiho. A protože mu Chorvaté nechali prostor, utíkal až do vápna, kde se díky sérii šťastných odrazů od soupeřových obránců ocitl před brankářem Livakovičem, který byl na jeho pokus krátký.

V tu chvíli bylo hotovo. Během několika minut se úplně otočil ráz celého utkání.

Z Argentinců spadla nervozita, věděli, že když neudělají fatální chybu, mají vyhráno. Ačkoli tíha okamžiku mohla ohrozit jejich nástup do druhé půle, i díky zkušenostem tahounů se tak nestalo.

Tento fakt viditelně potvrdil jeden z nejzkušenějších. Messi, Lionel Messi. Pětatřicetiletý fotbalista, který tak dlouho čeká na vysněnou trofej. Při svém pátém startu na mistrovství světa vyrovnal s 25 zápasy na mistrovství světa legendárního Němce Lothara Matthäuse. A ukázal, že je odhodlaný uspět.

Precizní technik udržel na zádech mladého talentovaného Joška Gvardiola. Několik přešlapovaček, pohledných pohybů s míčem a Messi už osamocený blízko brankové čáry vyhlížel další přihrávku. Tu adresoval před branku znovu Álvarezovi, který snadno přidal svůj druhý gól.

Konec. Argentina vrátila Chorvatsku porážku ze skupiny mistrovství světa 2018. Utkání tenkrát skončilo opačným výsledkem. Tentokrát však šlo o zápas mnohem důležitější.

Mimochodem, Jihoameričané zvládli i svou pátou semifinálovou účast.

Na titul čekají už od roku 1986.

Autor:

Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby
Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby

Přebalit, vykoupat, umýt hlavu, pořádně promazat celé tělíčko... Skvělým parťákem pro takový večerní rituál je sebamed Baby. Sháníte-li jednoho...