Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Arménie deklasovala Dány 4:0, české šance na MS se zvýšily

Sport

  22:39
KODAŇ - Šance českých fotbalistů na postup na mistrovství světa se zvýšila. Jejich největší konkurent Dánsko překvapivě prohrálo doma s Arménií 0:4 a nevyužilo šanci bodově se dotáhnout ve skupině B na český tým. Dokonce kleslo na pátou příčku a společně s Arménií ztrácí na svěřence trenéra Michala Bílka tři body. Českým reprezentantům by tak ke druhému místu a jistotě baráže měly stačit výhry nad Maltou, Arménií a Bulharskem.

Dánský hráč William Kvist skáče k míči. foto: Scanpix DenmarkReuters

Dánská porážka je pro české fotbalisty více než příznivá. Dosud totiž museli počítat s tím, že při rovnosti bodů mají Dánové lepší vzájemné zápasy kvůli výhře 3:0 v Olomouci. Proto se čekalo, že Češi budou potřebovat bodovat v Itálii, pokud Dánsko neztratí s některým z outsiderů skupiny, což se dnes stalo.

Arméni chtěli odčinit páteční porážku s Maltou a vyšlo jim to dokonale. Už po 25 vteřinách hry donutili soupeře k chybnému odkopu, Jura Movsisjan si zpracoval těžkou přihrávku od Arase Özbilize a poslal hosty do vedení.

ČTĚTE TAKÉ:

Ve 20. minutě Dánsku nevyšla snaha vystavit soupeře do postavení mimo hru, Özbiliz se po dlouhém nákopu ocitl sám před brankářem a střelou z velkého vápna zvýšil. A to ještě předtím Gevorg Kazarjan trefil tyč.

Dánsko se pak sice zlepšilo, vytvořilo si tlak, ale po hodině hry znovu udeřilo duo Movsisjan - Özbiliz. Společně vyhráli hned několik soubojů za sebou, Özbiliz prostrčil míč za obranu a Movsisjan z úhlu o tyč skóroval podruhé v utkání. Kanonýr Spartaku Moskva dokonce sahal po hattricku, ale jeho gólovou střelu za překonaným gólmanem vykopl jeden z dánských obránců.

Arménie vyhrála 4:0.

Arménie nakonec dala i čtvrtý gól, o který se v závěru po individuální akci postaral hvězdný záložník Šachtaru Doněck Henrik Mchitarjan. Arméni vyrovnali své nejvyšší vítězství v historii, předtím porazili 4:0 v roce 2011 Slovensko a o rok dříve Andorru.

Svou šanci na druhé místo zvýšilo také ve skupině C Švédsko výhrou 2:0 nad Faerskými ostrovy. O obě branky se postaral Zlatan Ibrahimovic, který zaznamenal svůj 40. a 41. zásah v národním dresu. Posunul se tak na třetí místo švédské historie. Před ním už jsou jen Gunnar Nordahl (43 gólů) a Sven Rydell (49). Druhý gól dal Ibrahimovic z penalty v době, kdy Švédsko už hrálo bez vyloučeného Andrease Granqvista.

Autoři: ,

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...