Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

V Lize mistrů nebude pokračovat ani Sparta, v odvetě padla s Monakem 1:3 a zahraje si Evropskou ligu

Radost fotbalistů Monaka po trefě Golovina, na zemi sparťanský záložník David Pavelka. foto: Reuters

Byl to statečný, ale marný boj. Sparťanští fotbalisté na Ligu mistrů zase nedosáhli. V 3. předkole prohráli s Monakem i odvetu na hřišti soupeře, podlehli 1:3, když v závěru za stavu 0:2 snižoval střídající Karlsson. Všechny branky padly po pauze.
  20:04aktualizováno  22:07

Dvě porážky, jeden vstřelený gól, pět inkasovaných. Monako bylo nad síly Sparty, která v odvetě sehrála solidní představení.

V odvetě její šance na slušný výsledek dlouho držel brankář Nita, předvedl tři čtyři výjimečné zákroky, ale krátce po půli ho střelou z velkého úhlu překvapil Gelson Martins.

Portugalský křídelník se probil podél zadní čáry, rumunský brankář u přední tyče čekal přihrávku na malé vápno, ale Martins pálil pod břevno.

Sparťané potřebovali vyhrát aspoň o dvě branky, aby odvetu dotáhli k prodloužení, ale po prvním inkasovaném gólu už to na zvrat nebylo.

ONLINE

Utkání jsme sledovali minutu po minutě

Domácí byli lepší, hru kontrolovali a po první brance se definitivně uklidnili. Hráli uvolněně, přidali druhý gól a nezneklidnila je ani snižující branka Karlssona v 78. minutě. Po chybě v rozehrávce brankáře Nübela sparťané akci hezky vykombinovali.

Vzápětí však udělal tečku za soubojem střídající Diop.

„Chtěli jsme hrát ze zajištěné obrany a čekat na příležitosti, abychom vstřelili kontaktní gól. Měli jsme tam dvě situace, z nichž jsme skórovat mohli a jít do vedení 1:0, což se nám bohužel nepodařilo,“ litoval sparťanský kouč Pavel Vrba.

Sparťané před týdnem v Praze inkasovali v závěru poločasu po centru z rohu a po přestávce z rychlého brejku.

Sami měli jednu vyloženou šanci, ale Hložek ji za bezbrankového stavu neproměnil. A podobně to vypadalo i v Monaku. Neuběhla ani minuta, když po nepřesné rozehrávce se naskytla příležitost pro Karabce.

Na hranici pokutového území si však netroufl střílet pravačkou do poloodkryté brány, míč pak přiťukl Pavelkovi, který pálil vysoko nad.

A podruhé Karabec: po půlhodině se probil přes tři hráče na malé vápno, napřáhl, ale dobíhající Disasi mu brnknul u nohu. Italský sudí Orsato rozpažil. To měla být penalta.

Osmnáctiletý záložník nahradil v základní sestavě na levém křídle Karlssona, místo zraněného kapitána Dočkala nastoupil ve středu pole  Souček. A do obrany se po pauze v sobotní lize proti Karviné vrátil stoper Panák.

Monako bylo lepším týmem, drželo míč, sparťané se bránili a po zisku balonu se snažili vyrážet do brejků. Ty soupeř většinou zastavoval záhy.

S domácí ofenzivou měli hosté mnohem víc práce. Útoky se hrnuly, brankář Nita se překonával. Dvakrát se vytáhl proti německému útočníkovi Vollandovi. Chytil nájezd i utaženou ránu k tyči.

Co pochytal centrů. V závěru poločasu se parádně předvedl proti nádherné ráně Golovina. Míč letěl do horního růžku, domácí hráči i fanoušci už už zvedali ruce, ale rumunský brankář se vymrštil do vzduchu a míč vyrazil.

Jenže po pauze se nechal nachytat. Po chvíli dal druhý gól po rychlé akci Golovin, kterého nezachytil Wiesner a ruský záložník dostal přesnou zpětnou přihrávku.

Než snížil Karlsson, jeden gól Sparty neplatil. Míč do sítě dostal v 64. minutě Hložek, ale pomezní sudí odmával sporný ofsajd.

I když se to pak povedlo Karlssonovi, byla to jen kosmetická úprava výsledku.

„Ve druhém poločase nám nezbývalo nic jiného, než to otevřít a jít do vyššího postavení. To se nám stalo i osudným, protože jsme dvakrát nebo třikrát při rozehrávkách byli nepřesní. Soupeř nás potrestal a víceméně zápas rozhodl. Pak jsme sice dali kontaktní gól, ale při vývoji, který byl, to pro nás bylo málo. Potom to bylo nahoru dolů. Soupeř dal ještě jeden gól a zaslouženě vyhrál 3:1. Přeju Monaku, ať postoupí do Ligy mistrů. Hraje velice dobrý fotbal,“ řekl Vrba.

Vítěz se v závěrečném předkole Champions League utká se Šachtarem Doněck, který si poradil s Genkem.

Poraženým sen o Lize mistrů skončil, jako útěchu má Sparta i Genk jistou účast v základní skupině Evropské ligy.

Autor:

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...