Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Baník dostal pokutu 120 tisíc za výtržnosti fanoušků

Sport

  19:38aktualizováno  20:31
PRAHA - Disciplinární komise Fotbalové asociace ČR udělila za řádění diváků při utkání 17. ligového kola mezi Mladou Boleslaví a Ostravou pokutu 120 tisíc korun Baníku a 40 tisíc středočeskému klubu. Domácí celek dostal trest za rvačku dvou fanoušků, kteří napadli hostujícího příznivce, Slezané pak za masové výtržnosti svých chuligánů.

Zákrok. V neděli museli na fotbale v Mladé Boleslavi zasahovat proti fanouškům policisté foto: ČTK

Zápas musel být kvůli nepokojům na začátku druhé půle asi na čtvrt hodiny přerušen, Mladá Boleslav v duelu zvítězila 2:1.

Středočeši pykají za incident pod domácím "kotlem", který nejspíš odstartoval další výtržnosti v hledišti. Dva mladoboleslavští diváci přelezli hrazení a napadli jednoho z hostujících chuligánů, jehož odváděli pořadatelé. Následně se strhly bitky mezi "baníkovci" v hostujícím sektoru na druhé straně stadionu a pořadateli. Klid museli zjednat až policejní těžkooděnci.

Disciplinární komise na dnešním zasedání vyslechla zástupce obou klubů, policejního důstojníka Jiřího Šafránka, který velel bezpečnostním opatřením, a bezpečnostního manažera FAČR Martina Syneckého.

"Domácí musí nést zodpovědnost"

"Z jeho vystoupení vyplývá, že činnost a reakce pořadatele, rozhodčího i policie byly profesionální a odpovídaly předpisům. Přesto však domácí klub musí nést odpovědnost za chování vlastních fanoušků, stejně tak klub hostující, v případě, že jde o výtržnosti většího rázu, a to je tento případ," stojí v prohlášení komise.

Disciplinárka také potrestala Sigmu Olomouc pokutou 15 tisíc korun za to, že duelu 17. kola s Českými Budějovicemi část diváků rasisticky pokřikovala na hostujícího záložníka Brazilce Sandra. Pražská Dukla pak zaplatí 30 tisíc korun za incident mezi pořadatelskou službou a jedním z příznivců Viktorie Žižkov při prvním jarním utkání.

Teplický kouč Petr Rada dostal pokutu pět tisíc korun kvůli nevhodnému chování a opuštění technické zóny v průběhu zápasu 17. kola s Plzní.

Kapitán Severočechů Petr Lukáš po stejném utkání nesmí jeden duel vykonávat funkci kapitána.

Kvůli rasistickým projevům některých diváků a porušení povinností pořadatelské služby zahájila komise řízení s Hradcem Králové po pátečním duelu s pražskou Spartou.

V rámci klasické agendy disciplinárka za vyloučení zastavila činnost na jedno utkání příbramskému Tomáši Pilíkovi, sparťanovi Vlastimilu Vidličkovi, Jakubu Sklenářovi z Dukly a olomouckému Rossimu. Za čtyři žluté karty si v nadcházejícím kole nezahrají také českobudějovický Michal Klesa, ostravský Benjamin Vomáčka, jablonecký Jan Kopic, Jan Trousil ze Slovácka, Pavel Kadeřábek ze Sparty a teplický Lukáš.

Autoři: ,

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...