Pondělí 6. května 2024, svátek má Radoslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Čeští fotbalisté podlehli Švédům 0:1, na mistrovství světa do Kataru se nepodívají

Švédský gólman Robin Olsen boxuje balon po centru z kopačky českého fotbalisty. foto: AP

Čeští fotbalisté se ve Švédsku dlouho statečně prali o šanci na mistrovství světa, nebyli horší než soupeř, ale nakonec boj prohráli. Deset minut před koncem prodloužení rozhodl ťukes dvou útočníků Quaisona s Isakem. Švédové se ve finále baráže střetnou s Polskem v Chorzowě, Čechy čeká příprava ve Walesu.
  23:18aktualizováno  23:23

Český boj o šampionát v Kataru 2022 skončil před padesáti tisíci fanoušky v Solně nedaleko Stockholmu.

Přitom Švédové byli v ofenzivě bezradní, sice víc drželi míč, postupně měli i převahu, ale do pořádného zakončení se probít nemohli. A museli si dávat pozor na výpadů Čechů.

K prodloužení ani nemuselo dojít, kdyby hosté svou jedinou možnost proměnili.

Hrálo se už nastavení druhé půle, Hložek u zadní čáry motal obránce, předal Součkovi, který křižným pasem na zadní tyči našel osamoceného Havla. Střídající plzeňský bek měl na noze postup, ale levačkou trefil hodně bídně.

To byla největší šance zápasu.

V prodloužení bylo poznat, že hostům docházejí síly, přece jen víc běhali bez míče. A vyčerpaní nezachytili útok středem pole a Švédové jednu z mála povedených akcí dotáhli do konce. Bylo to také poprvé, kdy se jim povedlo přehrát obranu, v níž kralovali tři stopeři Holeš, Brabec, Zima.

Precizní obrana hrající v nezvyklém obsazení i rozestavení, nebezpečné výpady, překvapivá řešení útočných akcí. Češi předvedli vyspělý výkon, dokonce v úvodu dali gól, ale známý anglický sudí Michael Oliver ho po domnělém faulu Brabce neuznal.

Situaci ještě videoasistent dlouho přezkoumával, ale nakonec posvětil verdikt sudího na hřišti.

Češi hodinu a půl před výkopem záměrně vypustili sestavu v rozestavení se čtyřmi obránci, čtyřmi záložníky a dvěma útočníky, aby protivníka zmátli a zaskočili. To se jim snad i podařilo. Sadílek opravdu nehrál levého beka a Zima nebyl pravý krajní obránce.

Hosté se nenechali zatlačit, vycítili, že Švédové jsou zakřiknutí, nervózní. Využívali jejich nepřesností, opatrnosti. Eliminovali je téměř v každém okamžiku, sebrali elán natěšenému publiku.

Ač byla Friends aréna v Solně nedaleko Stockholmu naplněná až po střechu, atmosféra měla ke strhujícímu a bouřlivému prostředí daleko.

I proto, že domácí Švédové hráli až na výjimky pomalu. Když mohli jít do brejku, míč raději zasekli, podrželi a zdlouhavě rozehrávali. Nejvíc zlobil hbitý útočník Isak, obávaný Kulusevski nebyl moc vidět stejně jako Forsberg.

Vaclíka vylekal po sedmi minutách po prvním rohu právě Isak, který na přední tyči míč přizvedl nad břevno. A v 28. minutě prostrčil Claesson míč mezi beky, ale Kulusevski z výhodné pozice z úhlu minul. To se proměnit dalo.

Češi zahrávali první roh v desáté minutě, hlavičku Brabce brankář Olsen neudržel a Kuchta ve skluzu poslal míč pod břevno. Jenže v ten moment sudí odpískal hostům přestupek, v nepřehledné situaci nebylo jasné, co přesně. Zřejmě kontakt Brabce s jedním s protihráčů, český stoper se ve výskoku o něj opřel. Šlo však o běžný souboj.

Ve 26. minutě po rychle rozehraném autovém vhazování se za obranou zjevil Kuchta, snažil se najít líp postaveného Hložka, který by byl ve vyložené šanci. Jenže do přihrávky vložil nohu Nilsson, obětavým obranným zákrokem si však málem dal vlastní gól.

Druhý poločas pomalu plynul bez vzrušujících okamžiků.

Až v 79. minutě musel gólman Vaclík zasahovat. Po centru z rohu hlavičkoval střídající Swanberg, ale jen do míst, kde český brankář stál.

Vzápětí na druhé straně po zaváhání stoperů mohl rozhodnout Kuchta, ale levačkou mu střela mu vůbec nesedla. Nebyla to jediná akce pozorně hrajících hostů, ale předchozí zakončení Součka či Baráka bránu neohrozila.

Hosté dál pozorně bránili. Postupně se do hry dostali krajní hráči Havel s Matějů a v závěru druhé půle také středopolaři Krejčí se Sýkorou. Zahrál si i Pekhart s dalším debutantem Lingrem.

Prodloužení dlouho nic nepřineslo. A když se přiblížil penaltový rozstřel, domácí rozhodli.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!