Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Barca chce zachránit sezonu

Sport

  15:36
MANCHESTER - Fotbalisty Barcelony dnes v Manchesteru čeká bitva o to, aby v letošní sezoně neskončili s prázdnýma rukama bez jediné získané trofeje. Poslední šanci mají v Lize mistrů, ale musí zvládnout odvetu semifinále na Old Trafford, kde jejich soupeř Manchester United na evropském fóru vyhrál už jedenáct zápasů za sebou.

První souboj obou gigantů skončil bez branek. foto: ČTK

Úterní souboj gigantů je však po bezbrankové remíze z minulého týdne stále otevřený. Barcelona v závěru sezony upíná veškeré své síly na Ligu mistrů. V domácí soutěži dávno vzdala dostihy s Realem Madrid o titul, když z osmi posledních zápasů vyhrála jediný. V sobotu podlehla 0:2 i na hřišti La Coruni a kouč Frank Rijkaard už šetřil klíčové hráče Messiho, Eto'a a Xaviho.

Uvozovky dolníMožnost, že dáme gól, musí Manchester strašit. Když se nám to povede, budou muset dát dvě branky. Proto jsem optimistou. DecoUvozovky horní

"Chápu, že nám někteří lidé třeba nevěří, když se podívají na naše poslední ligové zápasy. Ale Liga mistrů je něco úplně jiného. Pořád myslím, že naše šance na finále je dost slušná," řekl obránce Silvinho. Aby se Barcelona 21. května podívala do Moskvy, kde se finále LM letos uskuteční, musí zlepšit svoji produktivitu. V posledních třech soutěžních zápasech obávaná ofenzivní vozba Barcy vyšla střelecky naprázdno, poslední gólovou radost katalánskému velkoklubu přinesl 12. dubna Samuel Eto'o v Huelvě. "Ale jsem si jistý, že v Manchesteru to bude jiné," věřil další z obránců Lilian Thuram.

Oba giganti se na pohárové scéně potkají podeváté, dosavadní bilance je vyrovnaná: dvakrát vyhrál Manchester, dvakrát Barcelona a čtyřikrát zápas skončil remízou. Smírem skončily i tři poslední vzájemné zápasy. Manchester byl minulý týden blízko k prvnímu vítězství nad Barcelonou od roku 1991. Na Nou Campu však Cristiano Ronaldo, autor 38 branek v sezoně, v úvodu utkání zahodil penaltu, což "Rudé ďábly" mrzí ještě dnes. United ale doufají, že s podporou vyprodaného Old Trafford po devíti letech do vysněného finále dokráčejí.

"Naši fanoušci jsou pokaždé skvělí, ale poslední měsíc je jejich podpora neskutečná. S Barcelonou je budeme potřebovat snad ještě víc," apeloval na příznivce Cristiano Ronaldo. Manchester však tíží vzpomínky na nepříliš povedené domácí semifinálové zápasy. Od roku 1969 na Old Trafford jediné domácí semifinále ze šesti pokusů.

Sebedůvěru United nalomila i sobotní prohra v sobotním ligovém šlágru na půdě Chelsea, po níž se Londýňané dvě kola před koncem soutěže na Manchester bodově dotáhli, ale svěřenci kouče Alexe Fergusona stále mají všechno ve svých rukách díky lepšímu skóre. Nepříjemnou zprávou ale pro Manchester je i zranění klíčového útočníka Rooneyho, který po hodině hry proti Chelsea musel střídat kvůli problémům s kyčlí a jeho start proti Barceloně je ohrožen.

Předpokládané sestavy:
Manchester: Van der Sar - Brown, Vidič, Ferdinand, Evra - Cristiano Ronaldo, Scholes, Hargreaves, Giggs - Tévez, Rooney.
Barcelona: Valdés - Zambrotta, Puyol, Milito, Abidal - Xavi, Yaya Touré, Deco, Iniesta - Eto'o, Messi.

Autor: