Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Baroš explodoval, vstřelil hattrick

Sport

  10:38
PRAHA - Bouřlivý víkend mají za sebou evropské fotbalové soutěže. A dvěma největším českým hvězdám se vedlo s rozdílnými úspěchy. Milan Baroš vystřílel hattrickem během půlhodinky zápasu s Hacettepe výhru svého Galatasaraye, Petr Čech zažil s Chelsea krutou porážku v derby s Arsenalem.

Milan Baroš řádí v dresu Galatasaraye dál. Opět se trefil. foto: ČTK

Střelecký výbuch a lá exploze jaderné bomby. To bylo představení Milana Baroše proti jednomu z nejslabších týmů turecké ligy Hacettepe. Své galapředstavení začal krátce před poločasem, kdy svým 6. ligovým gólem srovnal na 1:1. Ve druhé půli přidal navrch další dvě trefy – jednu z penalty, druhou opět ze hry, svými novými růžovými kopačkami. V turecké lize tak nejlepší střelec EURO 2004 nastřílel osm branek, což jej katapultovalo již na druhé místo mezi elitními střelci soutěže. Lépe na tom je s 10 góly již jen Yildiz Mehmet.

To Petr Čech v brance Chelsea zažil smutný poslední listopadový podvečer. Téměř pět let nepoznal londýnský gigant porážka ve svém chrámu Stamford Bridge. Nyní, během měsíce padli svěřenci Louize Felipeho Scolariho podruhé. A opět se soupeřem z Big Four. Tentokrát si na Chelsea vyšlápl v derby trápící se Arsenal. I když vyšlápl...

...Hostům k výhře notně pomohly dva faktory. Ten první? Rozhodčí Dean, který pustil jasný ofsajd Van Persieho před vyrovnávací brankou. Útočník "Gunners" se pohyboval evidentně za obrannou linií domácí obrany, jediný, kdo to ovšem neviděl byl čárový sudí. Přitom měl situaci v době přihrávky přesně před očima. A druhý? Střelecká neschopnost – domácí byli jednoznačně aktivnější – 85 minut zápasu měli pod kontrolou, stačila však chyba sudího a následné zaváhání při standardní situaci a bylo zle. Nizozemský kanonýr na svou "ofsajdovou" branku navázal o 3 minuty později gólem číslo dva.

Kanonýři se tak díky výhře vrátili do boje o titul. Opět se potvrdilo, že "Wengerovy děti" dokáží zvládat těžké zápasy, vyrovnanost výkonů jim ale chybí. V období mezi výhrami nad Manchesterem United a nyní Chelsea ztrácel Arsenal body se slabšími soupeři typu Stoke, či ambiciózním týmem Aston Villy.


Právě Manchester United sehrál druhý víkendový šlágr 15. kola anglické Premier League. A vedl si o poznání lépe než Chelsea. V městském derby nad domácím City zvítězili svěřenci Alexe Fergusona 1:0, zásluhou přesné trefy Rooneyho. Zápas příliš fotbalové krásy nenabídl, a tak nejzajímavějším momentem bylo vyloučení nervózně hrající hvězdu hostí Cristiana Ronalda.


Barcelona i Hoffenheim dál vládnou, Schuster u Realu nejspíše skončí

Tento víkend opět potvrdil podzimní pravdu – nejlepší formu v Evropě mají Barcelona a Hoffenheim.Katalánského giganta nezastavila ani v zápasu kola FC Sevilla. Hosté si na stadionu domácího týmu dělala téměř co chtěla a díky dvěma gólům božského Messiho a jedné trefy kamerunského zabijáka Eto´a zvítězili hladce 3:0. V čele ligy má tak Barca již náskok 4 bodů na druhý Real, který prohrál na hřišti provinčního Getafe 1:3. Porážka nejspíše podle všeho bude stát trenérský post Bernda Schustera. Otázkou spíše je jen to, kdo jej nahradí.


V Německu stále vládne revoluce. Bundesligu vede nováček Hoffenheim. Ten si díky výhře 3:0 nad Bielefeldem udržel tříbodový náskok na druhý tým. Tím je po výhře nad Leverkusenem již Bayern Mnichov. A oba vedoucí celky si to o první místo rozdají v přímém souboji tento pátek. Bude i po něm pokračovat pohádka o tom, jak nováček slávu dobyl, nebo se vše vrátí do zajetých kolejí?


Uvidíme sami. Čeští fanoušci si navíc užijí doufejme, že kvalitní fotbal také v týdnu, když se v Edenu představí Slavia v zápase Poháru UEFA proti Hamburku, který vede kapitán David Jarolím. A bylo by na čase, aby sešívaní konečně v pohárové Evropě vstřelili gól. Bez nich se totiž nevyhrává, ani nepostupuje dál. A www.sportreport.cz pro vás připraví ze zápasu on-line přenos.

Další informace o evropských soutěžích zde.

Autoři: