Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Bayern chce proti Lyonu potvrdit formu

Sport

  8:08
PRAHA - V posledním hracím dnu základních skupin fotbalové Ligy mistrů půjde už jen o první příčky zajišťující výhodnější pozici před losováním vyřazovacích bojů a o třetí místa, která znamenají účast v jarním pokračování Poháru UEFA. Vrchol středečního večera hostí Lyon, kde se představí v přímém souboji o prvenství ve skupině Bayern Mnichov.

Luca Toni v sedě překonává hostujícího brankáře Haase a rozhoduje šlágr Bundesligy ve prospěch Bayernu. foto: www.bundesliga.de

Všechny postupové tajenky ve skupinách E až H už byly vyřešeny před dvěma týdny, ale většina trenérů přikládá souboji o první místo velký význam. Vítězi skupiny přisoudí los relativně slabšího soupeře a hlavně získá výhodu odvety na domácím trávníku.

Lyon s Bayernem se v Lize mistrů potkaly pětkrát a německý klub se radoval z výhry jen jednou. Tentokrát by mu k vítězství ve skupině stačila i remíza 1:1 a výš. "Chceme skupinu vyhrát, hrát první osmifinále venku je přece jen výhoda," uvedl hostující kouč Jürgen Klinsmann.

Oba celky mají před duelem odlišné starosti. Zatímco Bayern se veze na dlouhé vítězné vlně a jeho prezident Franz Beckenbauer pomýšlí na triumf v celé soutěži, Lyon přišel po třech ligových zápasech bez výhry o pohodu.

Francouzský šampion navíc zápolí s rozsáhlou marodkou. Trenéru Puelovi bude chybět hlavně potrestaný expert na přímé kopy Juninho a na hřiště se možná nedostane ani obávaný kanonýr Benzema. "To je pro nás výhoda, ale neznamená to volnou vstupenku k vítězství," poznamenal hostující brankář Michael Rensing.

Obhájce titulu Manchester se chystá týden před odletem na klubové mistrovství světa potvrdit vedoucí pozici ve skupině proti Aalborgu a zároveň touží vyrovnat rekord v počtu utkání bez porážky za sebou. United neprohráli v soutěži už 18 zápasů, naposledy padli v semifinále na jaře roku 2007 s AC Milán.

Hostům se splní utkáním na Old Trafford dávné fotbalové sny. "Bude docela legrační hrát proti všem těm hvězdám, které jsem dříve vídal jen v televizi. Je to největší zápas kariéry, naše životní šance," prohlásil záložník Aalborgu Kasper Risgard. Ve dvou skupinách půjde o postup do Poháru UEFA. Zatímco Aalborg a Zenit Petrohrad už nemohou o třetí místo přijít, Fiorentina a Dynamo Kyjev budou o pokračování v jarní části evropských pohárů ještě tvrdě bojovat.

Fiorentina po prohře s Lyonem ztratila veškeré naděje na první dvě příčky a pokud vyjde naprázdno i na půdě Steauy Bukurešť, propadne se až na dno tabulky. Rumuni se pokusí zlomit nelichotivou bilanci 16 zápasů v základní skupině Ligy mistrů bez výhry, což je třetí nejhorší série v historii soutěže. Nelichotivý rekord drží Spartak Moskva (22 utkání).

Fenerbahce si od příchodu trenéra španělských mistrů světa Luise Aragonése slibovalo vylepšení loňské čtvrtfinálové účasti, ale teď se istanbulský klub třese o postup do Poháru UEFA. A má k němu pořádně daleko, protože potřebuje zvítězit na "studené" půdě Dynama Kyjev, které před čtrnácti dny notně potrápilo domácí Arsenal.

Londýnský tým bude hájit prvenství ve skupině v Portu. Pokud chce portugalský šampion Arsenal přeskočit, musí mu poprvé vstřelit branku. V předchozích třech vzájemných zápasech se mu to nepovedlo. O poznání snazší úlohu bude podle všeho mít Juventus Turín, jemuž stačí k výhře ve skupině H remizovat s nováčkem BATE Borisov. Týmu Pavla Nedvěda a Zdeňka Grygery chybí jediný přesný zásah k 650. gólu v evropských pohárech.

Špatné výsledky zlomily vaz trenérovi Realu Madrid Berndu Schusterovi, jehož vystřídal Juande Ramos. Soutěžní premiéru mu chce znepříjemnit Zenit Petrohrad s Radkem Šírlem, pro něhož bude středeční souboj rozlučkou s mimořádně úspěšnou a náročnou sezonou. "Je potěšující zakončit rok zápasem proti takovému soupeři. Těžko si můžete přát něco lepšího, než si zahrát na takovém stadionu," uvedl petrohradský kouč Dick Advocaat.

Středeční program 6. kola (začátky ve 20:45):
Skupina E: Manchester United - Aalborg, Celtic Glasgow - Villarreal.
Skupina F: Olympique Lyon - Bayern Mnichov (ČT2), Steaua Bukurešť - AC Fiorentina.
Skupina G: Dynamo Kyjev - Fenerbahce Istanbul, FC Porto - Arsenal.
Skupina H: Juventus Turín - BATE Borisov, Real Madrid - Zenit Petrohrad.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!