Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Beckham pro LN: Nevím, jak dlouho budu hrát

Sport

  16:30
LOS ANGELES (Od zpravodaje LN v USA) - Anglická fotbalová ikona David Beckham ukrajuje již ze své čtvrté sezony v nejvyšší americké fotbalové soutěži Major League Soccer a při pohledu na jeho slabý entuziasmus, ale zato nadprůměrné, profesionální výkony musíte nabýt dojmu, že dnes se již jedná o ztracenou superhvězdu na konci fotbalového světa.

David Beckham. foto: ČTK

Když dvaatřicetiletý Beckham podepisoval v lednu 2007 smlouvu s týmem Los Angeles Galaxy, měl se jeho přestup stát potvrzením faktu, že americká nejvyšší soutěž se už vyrovná evropským ligám. Pokud by se MLS srovnávala s tou českou, tak zcela určitě; zato za německou či francouzskou ještě výrazně pokulhává. O té anglické ani nemluvě. Dnes již šestatřicetiletý Beckham sice svojí hrou nadále o hlavu vyčnívá nad svými spoluhráči, na druhou stranu stále častěji na hřišti znuděně gestikuluje a s rozhodčími si stále cosi vysvětluje.

Zájem o Beckhama v Jižní Kalifornii sice nijak nepoklesl, ale prvotní nadšení již dávno vyprchalo a nad Beckhamovou přítomností ve městě se dnes nikdo nepozastaví. Ani Beckham, podobně jako před ním Pelé či Beckenbauer, nedokázal z evropského fotbalu udělat celoamerický fenomén. Povrchní fanoušci se záhy namlsali a Beckham dnes zajímá buď skutečné fanatiky nebo paparazzi.

David Beckham už trénuje v Tottenhamu.

Beckham je však osobně přesvědčen, že úroveň MLS dále roste. "Když jsem přijel do USA, cítil jsem, že jsem zodpovědný za postavení socceru v americké společnosti. Myslím, že jsme byli úspěšní. MLS se stále rozšiřuje do nových a nových míst, roste její kvalita a také fanoušků chodí čím dál víc." S tímto jeho pohledem nebude nikdo polemizovat, přesto má do vyprodaných evropských stadionů americká liga daleko, o způsobu fandění ani nemluvě.

Zapomeňte na zpívané anglické chorály. V USA narazíte jen na monotónní bubnování a občasné pokřiky. Když se o víkendu střetli dva velcí rivalové a mnohonásobní vítězové MLS DC United a LA Galaxy, tak krásný fotbalový stánek – Home Depot Center v Carsonu na jižním okraji Los Angeles – byl poloprázdný. Sice by za 20 000 diváků, kteří sledovali bezbrankovou remízu, v české lize byli všichni rádi, přesto se Beckhamovi po elektrifikující atmosféře z Anglie musí stýskat.

"Máte pravdu, není to jako v Manchesteru či v Liverpoolu, ale naši fanoušci jsou skvělí, nemohu si stěžovat. Již jsme letos měli čtyřikrát vyprodáno. Bylo naší chybou, že jsme je více nerozehřáli," řekl Lidovým novinám. Zájem médií, která v Evropě dělají z každého kola ligy událost, zatímco místní deník LA Times věnoval utkání jeden sloupek, však charismatickému Davidovi neschází.

David Beckham.

"Zažil jsem to řadu sezon, byl jsem tam úspěšný a nyní jsem v jiné kapitole svého života. Čekáme s manželkou další dítě a rodina je pro mě na prvním místě." Beckham nezůstává nic dlužen své pověsti módní ikony, i nadále s ním vycházejí rozhovory v amerických společenských a módních časopisech. Na hřišti je každý jeho dotyk s míčem aplaudován, a když jde kopat roh, diváci nadšeně buší nafukovacími paličkami, po zápase na něj čekají mladé fanynky.

Jeho vášní ale zůstává fotbal. "Nevím, jak dlouho budu hrát, zda se ještě zúčastním nějakého mistrovství, ale mým cílem je letos vyhrát MLS. Zlepšujeme se, a proto věřím, že máme solidní šanci na titul," líčil Beckham LN.

Autoři: