Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Bednář se trefil v Anglii, Baroš se zasekl

Sport

  10:26
PRAHA - Další fotbalový víkend mají za sebou evropské fotbalové ligy. A před týdenní reprezentační pauzou se bylo určitě na co koukat. V Premier League se daří přehlíženému Romanu Bednářovi, který zajistil svou třetí trefou výhru svého West Bromwiche Albionu proti Fulhamu. Do pohárové Evropy nenápadně nakukuje ruská Samara, kterou táhne jiný kanonýr Jan Koller.

Baroš se raduje z jediné branky svého Galatasaraye v zápase s Bursasporem. Istanbul nakonec prohrál 1:2. foto: AFP

Byla by to krásná paralela. Jan Koller odchází z reprezentace, a na jeho místo nastupuje jiný typologický podobný hráč – Roman Bednář. Bohužel. Kouči národního celku je tento kanonýr permanentně opomíjen. Proč? Co víc by měl útočník dokázat, než střílet branky v nejprestižnější ligové soutěži světa – Premier League? Bednář se o víkendu trefil již potřetí, navíc si jej nemůže vynachválit manažer West Bromwiche Tony Mowbray. "Roman dře jako mezek, je neskutečně hladový po gólech. Nejde jej udržet. Chce dokázat, že na Premier League má." řekl na adresu českého kanonýra jeho kouč.

Bednář má v současnosti po Barošovi nejlepší střeleckou formu z českých renomovaných útočníků. Navíc předvádí konstantní a vyrovnané výkony od začátku ligy. Vše málo. Pane Rado, kdy si na něj konečně vzpomenete? Náhrada za "nenahraditelného" Kollera je na světě!

Jinak v Premier League dál řádili favorité, tedy až na Arsenal. Chelsea, Manchester United a Liverpool shodně vyhráli, posledně jmenovaní otočili senzačně zápas se zbohatlíky z Manchesteru City. Jo, páni šejkové, ne vše si za peníze můžete koupit. Tápou svěřenci Arséne Wengera, kteří nedokázali přehrát dobře organizovanou obranu Sunderlandu a nakonec mohou být rádi alespoň za bod. Ten "Kanonýrům" zařídil ve třetí minutě nastavení špílmachr Fábregas. Šokem jsou zatím ligové výkony nováčka z Hullu. Ten potvrdil venkovní neporazitelnost na hřišti tápajícího Tottenhamu výhrou 1:0. Ovšem svěřencům Phila Browna asi ještě teď hučí v uších. "Kohouti" v průběhu zápasu trefili čtyřikrát brankovou konstrukci. Hull tak ze třetího místa prohání vedoucí duo Chelsea-Liverpool.


Baroš neskóroval a Galatasaray prohrálo, Ujfaluši vybouchl se svým Atlétikem Madrid na Camp Nou

Český šutér Milan Baroš vyšel po pěti gólově plodných zápasech v tureckém působišti poprvé naprázdno. Možná i kvůli tomu Galatasaray poprvé v sezóně prohrálo v domácí lize, když nestačilo na Bursaspor. Domácí zvítězili 2:1. Vítězové tak překvapivě opanují druhé místo tabulky, Galatasaray patří čtvrtá pozice.


Výbuch. Ostuda. Devastace. Těmito a jinými slovy lze označit porážku Atlétika Madrid na hřišti FC Barcelona. "Blaugranas" rozstříleli neškodné hosty 6:1, když 3:0 vedli domácí před bouřícími fanoušky již po 8 minutách!!! hry a v poločase bylo skóre 5:1. Barca ve druhém pětačtyřicetiminutovce očividně polevila, možná i díky přímluvě kouče Aguirreho u domácí hvězdy Messiho během přestávky. "Prosil jsem o trochu slitování ohledně výše skóre," řekl po zápase zkroušený hostující kouč novinářům. Český bek Tomáš Ujfaluši byl namočen ve třech gólech domácích, zavinil penaltu a především kamerunský expres Eto´o si s ním dělal co chtěl. Na video ze zápasu se můžete podívat zde.


Jan Koller táhne Samaru do Poháru UEFA, Jarolím vede s Hamburkem ligu, Juventus padl
Daří se Janu Kollerovi v Samaře a Davidu Jarolímovi v Hamburku. Prvně jmenovaný sice neskóroval (odehrál ale svůj obvyklý standard), Křídla Sovětů ovšem dokázala porazit v Lužnikách čtvrtečního přemožitele Baníku Spartak Moskva 1:0. Samara je již šestá a stále blíže alespoň účasti v Poháru UEFA. S chutí si zastřílel Zenit Petrohrad. Ten doma smetl o záchranu "bojující" Vladivostok 8:1.


David Jarolím z Hamburku nadále šéfuje ofenzivě vedoucího celku německé Bundesligy. Tým z přístavního města si poradil v neděli s Cottbusem 2:1 a má na čele soutěže tříbodový náskok na druhý Hoffenheim. Trápí se bavorský gigant Bayern Mnichov. Ten doma pouze remizoval 3:3 s Bochumí, přestože ještě v 84. minutě vedl 3:1. Z oblíbence národa Klinsmanna se tak pomalu stává psanec. Jeho trenérská židle se houpe jako na vlnách rozbouřeného moře. Zajímavostí je, že se Bayernu přestalo dařit po začátku oblíbené pivní slavnosti Oktoberfestu.


V Serii A zůstává vše při starém. Díky výhrám Udinese a Interu a remíze Lazia je v čele italské ligy právě tento trojlístek. Všechny tři týmy nasbírali po šesti kolech 13 bodů, díky skóre je na tom nejlépe celek z "Věčného města". S bodovým odstupem pak vše sledují Palermo a Bergamo. Až na jedenácté místo se po víkendu propadl Juventus Turín. "Stará dáma" dohrávala zápas právě s Palermem o deseti a padla po výsledku 1:2. Ještě hůře na tom je AS Řím. To prohrálo na hřišti Sieny 0:1 a v tabulce kleslo AS až na 15. místo.


O tomto víkendu si dávají klubové soutěže zaslouženou přestávku, na scénu vstoupí reprezentační boje.


Mužstvo víkendu: Vybírat lze těžko. Pominu tentokrát kanonády v Barceloně a Petrohradu a ocenění dávám dvěma nováčkům – Hullu a Hoffenheimu. První jmenovaný tým zatím překvapivě jako jediný drží krok s vedoucím duem Premier League Chelsea-Liverpool, navíc drží neporazitelnost na hřištích soupeřů. Hoffenheim dokázal nasázet svým soupeřům v německé Bundeslize 16 branek, po Brémách má nejlepší ofenzivu v lize a i díky ní se drží na 2. místě tabulky.

Autoři:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!